Vrouw op een fiets

Eens geleerd, blijft bekwaam?

Waarom verleer je fietsen niet? Het antwoord is eenvoudig: omdat je dit heel vaak hebt gedaan. Zo vaak, dat de verbindingen tussen je zenuwcellen zo sterk zijn geworden, dat dit als het ware ingeslepen is.

Bij leren speelt herhalen een belangrijke rol. Door herhalen beklijven kennis en vaardigheden beter. Als je iets vaak herhaalt, kun je het ook gemakkelijker terughalen op het moment dat je de kennis nodig hebt. Heel belangrijke dingen, worden daarom regelmatig herhaald. Denk maar aan onderwerpen als HACCP en veiligheid. Deze worden bij bedrijven jaarlijks herhaald, om ervoor te zorgen dat iedereen (voedsel)veilig werkt.

Werkplekmodules herhalen

Bij het invoeren van werkplekopleiden krijgen we vaak de vraag of een werkplekmodule ook herhaald moet worden. Het antwoord hierop is niet altijd hetzelfde. Als een medewerker dagelijks op een werkplek staat, dan heeft hij dagelijks de herhaling van zijn taken. Herhaling van de module is dan niet nodig.

Naar een andere werkplek

Is een medewerkers gewisseld van werkplek en komt hij na langere tijd weer terug? Dan is zijn kennis vaak een beetje weggezakt en zijn zijn vaardigheden wat roestig geworden. Om fouten op de werkplek te voorkomen, is het verstandig om de belangrijkste modules opnieuw te doorlopen. Na deze herhaling kan de medewerker weer vol focus op de werkplek aan de slag gaan. Uiteraard gaat zo’n herhaling veel sneller dan het opleiden van een nieuwe medewerker.

Rouleren

Kun je er ook voor zorgen dat medewerkers inzetbaar zijn op meerdere werkplekken, zonder dat ze steeds opnieuw getoetst hoeven te worden? Gelukkig wel. De truc hierbij is rouleren. Als een medewerker verschillende werkplekken beheerst en regelmatig op iedere werkplek staat, dan blijven kennis en vaardigheden voldoende herhaald.

De periode die nodig is om voldoende herhaling te krijgen, kan per werkplek verschillen. Wij geven je graag advies over de houdbaarheid van jouw opleidingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *