Vrouw en man studeren samen

Tips voor de ondersteuning van operators bij werkplekopleiden

Bij een werkplekopleiding leren de deelnemers zelfstandig, maar dit betekent natuurlijk niet dat ze er alleen voor staan. Collega’s, mentoren en de opleidingscoördinator staan allemaal klaar om de deelnemers te ondersteunen. Voor deelnemers kan het een hele uitdaging zijn om de opleiding succesvol af te ronden terwijl de productietaken ook doorgaan. Ben jij opleidingscoördinator of mentor? Dan delen we graag een aantal waardevolle tips met jou die echt werken. Daarmee kun je jouw collega’s ondersteunen en zo helpen met leren.

 

Tip 1: Go with de flow

In drukke periodes kunnen de modules van de opleiding voor deelnemers als overweldigend ervaren worden. Vertel regelmatig dat ook kleine stappen vooruitgang betekenen. Moedig je collega’s aan om te kijken naar wat wel past binnen hun dagelijkse werkzaamheden. Leg de focus op het behalen van kleine doelen. Door te ondersteunen bij het leren in drukke periodes, help je je collega’s om in het leerritme te blijven

 

Tip 2: Help bij het maken van een plan

Een goede planning is cruciaal voor het succes van deelnemers in hun werkplekopleiding. Bespreek met de deelnemers hun persoonlijke opleidingsplan en kijk hoe dit past bij hun andere verplichtingen. Plan minder opleidingsactiviteiten in heel drukke weken. Zoek samen naar rustige periodes waarin meer tijd is om te leren. Zo maak je het persoonlijke opleidingsplan écht persoonlijk en passend voor de deelnemer.

 

Tip 3: Stimuleer samenwerking

Moedig deelnemers aan om gebruik te maken van de ondersteuning die beschikbaar is, zoals de mentor en hun collega’s. Help hen om de waarde in te zien van samen leren en ervaringen delen. Stimuleer deelnemers om contact te leggen met collega’s die dezelfde module volgen en organiseer mogelijkheden voor samenwerking en kennisuitwisseling.

 

Tip 4: Ondersteun met visuele leertechnieken

Bied ondersteuning aan deelnemers bij het maken van visuele leertechnieken. Help hen om te ontdekken op welke manier zij het best informatie onthouden. Help hen vervolgens bij het maken van (stroom)schema’s, snelle schetsen, foto’s of video’s. Moedig de deelnemers aan om deze technieken vaker te gebruiken om taken en informatie beter te begrijpen en te onthouden. Door hen te ondersteunen bij het ontwikkelen van visuele leertechnieken, help je hen om hun leerefficiëntie te verbeteren en hun leerresultaten te optimaliseren.

 

Door je collega’s te ondersteunen bij hun opleiding, draag jij bij aan het leerproces en leersucces.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *