Werkplekopleiden

Wat is werkplekopleiden?

Werkplekopleiden (WPO) is meer dan een opleiding – het is een manier om blijvend te leren en ontwikkelen. Een methode die zo natuurlijk aanvoelt, dat het een vanzelfsprekendheid is. WPO gaat werkelijk in het DNA van een organisatie zitten. Wanneer een bedrijf WPO heeft doorgevoerd, is dat op iedere afdeling merkbaar. Maar vooral in de kern van het bedrijf: op de werkvloer. Want daar begint werkplekopleiden, op de werkplek van de medewerkers die voor het productieproces van het bedrijf zorgen.

machine uitleg

De uitgangspunten

De uitgangspunten van WPO zijn:

  • Blijvend ontwikkelen, zowel de medewerkers die de opleidingen doorlopen als de opleidingen zelf zijn blijvend in ontwikkeling. Opleiden is geen statisch gegeven, het is een proces dat zich blijft herhalen.
  • Eigenaarschap, de deelnemer staat centraal bij de opleiding. Hij is verantwoordelijk voor zijn eigen opleiding(sproces) en zijn werkplek. We zien bij bedrijven waar WPO is geïmplementeerd dat het nemen van eigenaarschap een vanzelfsprekendheid is.
  • Expertise, de opleidingen zorgen ervoor dat de deelnemer alle handvatten krijgt om expert te worden op zijn werkplek.
  • Succes, zowel in het werk als in het leren. Daar zorgt WPO voor en al die successen zijn het waard om te vieren!

Wat levert werkplekopleiden op?

Werkplekopleiden zorgt voor een stevige opleidingsorganisatie met:

flexibiliteit Een werkplekopleiding is altijd beschikbaar voor medewerkers en kan ingezet worden op het moment dat deze nodig is.

eenduidigheid Met behulp van werkplek modules worden medewerkers allemaal op dezelfde manier opgeleid en beoordeeld.

herkenbaarheid De opleiding is op maat gemaakt en gaan over de werkplek van de deelnemer.

beschikbaarheid van kennis Kennis van experts wordt vastgelegd in de opleiding, zodat deze altijd beschikbaar is.

toegankelijkheid van leerstof De materialen sluiten aan op de leervoorkeur van iedere medewerker en sluiten aan bij het opleidingsniveau van de deelnemers.

De WPO-cyclus

De WPO methodiek is een opleidingsmethodiek die staat als een huis. En net als bij een huis, wordt deze stapje voor stapje gebouwd en na de bouw onderhouden. Om dit goed te doen, maken we gebruik van de WPO-cyclus. Een vijf stappenplan waarmee ieder bedrijf een degelijk opleidingshuis kan bouwen.