Links: Een maaltijdwagen om maaltijden naar patiënten te brengen in het ziekenhuis. Rechts: een leerplek in het ziekenhuis waar geoefend kan worden, zonder dat patiënten daar last van hebben.

Werkplekopleiden buiten de werkplek

Effectief opleiden op en buiten de werkplek

Bij werkplekopleiden staan effectiviteit en efficiëntie centraal. Medewerkers gaan aan de slag met de onderwerpen die op hun werkplek spelen. Doordat zij dit op hun werkplek doen, maken ze snel de transfer van kennis naar vaardigheid. Betekent dit ook automatisch dat alle trainingen op de werkplek moeten plaatsvinden? Niet noodzakelijk. Soms zijn er goede redenen om delen van de opleiding van de werkplek af te halen. Laten we eens kijken naar de voordelen van werkplekopleiden buiten de werkplek.

Achtergrondkennis: even concentreren

Het doen van handelingen leer je het best op de werkplek. Om een handeling echt goed te doen, is inzicht in het waarom essentieel. Daarom bieden we achtergrondkennis aan in onze module. Wanneer een deelnemer deze achtergrondkennis wil doornemen, is de werkplek niet altijd de beste leeromgeving. Door even een rustige ruimte op te zoeken, kan de deelnemer zich beter concentreren. Kennis wordt sneller opgenomen en eigen gemaakt. Terug op de werkplek, kan de deelnemer de kennis meteen weer in de praktijk brengen.

Reflectie: doe eens een stapje terug

Bij een werkplekopleiding is de deelnemer verantwoordelijk voor zijn leerproces. Zijn mentor ondersteunt hem en zorgt dat er regelmatig een moment van reflectie is. Wat is er al geleerd? Waar staat de medewerker nu in zijn opleiding? Door even uit de productieomgeving te stappen, kan er beter gereflecteerd worden. Letterlijk afstand nemen zorgt voor nieuwe inzichten.

Een testomgeving voor cruciale systemen: veilig oefenen

Sommige onderdelen van de opleiding, zoals het leren kennen van cruciale bedienings- of computersystemen, zijn misschien niet ideaal om direct op de werkplek te doen. In plaats daarvan kan een veilige, gecontroleerde testomgeving worden ingezet, waar experimenteren en fouten kunnen maken kan zonder de productie te verstoren. Dit vermindert niet alleen het risico, maar vergroot ook het zelfvertrouwen en de competentie van deelnemers.

Kwaliteitscontroles in een rustige ruimte: optimaliseer het leerproces

Een nieuwe kwaliteitscontrole leren uitvoeren, dat vraagt om focus en aandacht voor detail. Een rumoerige productieomgeving kan dan erg afleidend werken, waardoor het leerrendement niet optimaal is. Door het leren van controles naar een rustige ruimte buiten de werkplek te verplaatsen, kunnen medewerkers zich hier volledig op concentreren. Ook voor degene die instructie geeft, is dit prettig. Hij hoeft zijn stem niet te verheffen om hoorbaar te zijn. Hierdoor zal de instructie beter gehoord en opgevolgd worden. Ook zal aanvullende informatie eerder gedeeld worden als je niet hoeft te schreeuwen. Dit draagt bij aan een beter begrip en een hogere nauwkeurigheid.

Een gebalanceerde benadering van werkplekopleiden zorgt voor het beste resultaat

Opleiden op de werkplek heeft de voorkeur vanwege de directe toepasbaarheid van kennis. Daarnaast is een uitstapje van de afdeling af voor onderdelen van de opleiding de beste keuze. Door de juiste leerplek te kiezen, wordt de leerervaring verrijkt, kan zelfvertrouwen groeien en de algehele effectiviteit van het opleidingsprogramma vergroten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *