Banner met studieboek en laptop met e-learning op het scherm

Leren met een E-learning of toch liever een papieren boek?

Nieuwe medewerkers, veranderende regelgeving, een nieuwe machine… In de levensmiddelenindustrie is voortdurende (bij)scholing van medewerkers essentieel om het productieproces goed te laten verlopen. Werkplekopleidingen zijn de oplossing om je personeel up-to-date te houden en nieuwe vaardigheden aan te leren. Bij het implementeren van een werkplekopleiding rijst echter de vraag: kiezen we voor traditioneel leren uit een boek of voor een e-learning omgeving? Aan beide opties zitten voor- en nadelen. We zetten deze graag voor je op een rijtje, zodat je de juiste keuze kan maken voor jouw bedrijf.

Leren uit een boek

Leren uit een boek kent duidelijke voordelen. De vier belangrijkste noemen we graag:

  1. Oud en vertrouwd: Boeken worden al eeuwenlang gebruikt als leermiddel, waardoor deelnemers vertrouwd zijn met deze leermethode. Voor het gebruik van een boek is geen instructieStapel studieboeken met bladwijzers nodig.
  2. Minder afleiding: Bij het leren uit een boek is er minder externe afleiding. Er komen geen notificaties in beeld, waardoor medewerkers zich goed kunnen concentreren op de inhoud.
  3. Gemakkelijk naslagwerk: In een boek kun je gemakkelijk aantekeningen maken en briefjes plakken. De informatie die de deelnemer het belangrijkst vindt, kan hij daardoor snel terugvinden.
  4. Geen technische vereisten: Voor een boek is geen speciale technologie of internetverbinding nodig, daardoor ze ook toegankelijk in situaties waar geen bereik is.

 

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het werken met boeken. Bij geprinte materialen is het aanpassen lastiger. Verandert er iets in productie? Dan is het belangrijk dat iedereen de nieuwe informatie krijgt. Het werken met een losbladig systeem (een map) zorgt dat informatie toegevoegd kan worden. Er is geen automatisch volgsysteem. Als een werknemer een boek uit heeft, krijg je niet automatisch een seintje dat alle opdrachten zijn uitgevoerd.

 

Leren met E-learning

Veel bedrijven kiezen bij een nieuwe opleiding voor een online leeromgeving, oftewel voor e-learning. Dat brengt de volgende voordelen met zich mee:

  1. Interactief: E-learning biedt interactieve elementen aan, zoals video’s en quizjes. Deze afwisseling zorgt ervoor dat deelnemers op meer verschillende manieren kunnen leren.Telefoon met e-learning op het scherm
  2. Directe feedback: Met e-learning kunnen medewerkers onmiddellijke feedback ontvangen over hun vooruitgang en prestaties. Ze zijn niet afhankelijk van iemand die hun materialen nakijkt.  Dit geldt voor zowel tussentijdse opdrachten als voor een (schriftelijke) eindtoets.
  3. Up-to-date inhoud: Aanpassingen die je doet in materialen, worden direct doorgevoerd en zichtbaar in een e-learning. Daardoor heeft iedereen automatisch de laatste versie van de materialen bij de hand.
  4. Voortgang is altijd inzichtelijk: Een e-learning houdt bij waar de deelnemer staat. Voor een opleidingscoördinator is het altijd inzichtelijk welke materialen zijn doorgenomen en afgerond. Bij het inplannen van medewerkers, kun je zie wie zelfstandig op een werkplek kan functioneren.

 

Ook een e-learning biedt niet alleen voordelen. Om met een e-learning aan de slag te gaan, is vaak een instructie nodig. Medewerkers die minder digitaal vaardig zijn, zien vaak op tegen het digitaal leren. Deze weerstand kan vertragend werken op het leerproces. Het maken van interactieve onderdelen kost veel tijd, bij het ontwikkelen van een nieuwe opleiding moet hier rekening mee worden gehouden.

 

Wat is de juiste keuze?

Er is geen beste methode. De keuze voor een boek of een e-learning is afhankelijk van de inhoud van de opleiding en de mogelijkheden bij jouw bedrijf. Bij het maken van de juiste keuze, houd je rekening met:

  • De complexiteit van het onderwerp: Voor meer complexe onderwerpen waar visuele elementen belangrijk zijn, kan e-learning de voorkeur hebben.
  • Beschikbaarheid van technologie: Voor een e-learning is altijd geschikte technologie en een internetverbinding nodig. Als dit er niet is, is leren uit een boek een betere keuze.
  • Leervoorkeuren van medewerkers: Sommige medewerkers geven mogelijk de voorkeur aan een boek, terwijl anderen liever digitaal leren. De voorkeur van de grootste groep medewerkers kan doorslag geven bij de keuze voor het leermiddel.
  • Budget: Het implementeren van een e-learning platform is initieel duurder dan papieren leermiddelen. Op de lange termijn kunnen updates en aanpassingen gemakkelijker en kosteneffectiever zijn.
  • Combineren van een boek en e-learning. Het maken van de juiste keuze kan een lastige zijn. Ook kun je kiezen voor een combinatie van beide methoden: In een digitale leeromgeving kan een printbaar exemplaar van de inhoud worden aangeboden. Zo kan iedere deelnemer kiezen voor de methode die het best bij hem past.

 

Al met al is er geen ‘one-size-fits-all’-benadering bij het kiezen tussen leren uit een boek en e-learning. Door deze keuzecriteria zorgvuldig af te wegen, kun je een effectieve en efficiënte methode kiezen. Vind je dat lastig? Natuurlijk helpen wij je graag bij het maken van de beste keuze. Zo help je jouw personeel om expert te worden op hun werkplek.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *