Een productielijn verhuizen
Na een aantal projecten bij nieuwe fabrieken kregen we vorig jaar een heel andere vraag: “We gaan een productielijn verhuizen, kunnen jullie ons helpen met kennis borgen?” Bij het verhuizen van de lijn, verhuizen helaas niet alle medewerkers mee. Daardoor ontstaat het risico dat kennis verloren gaat. Kennis waarvan je wilt dat nieuwe medewerkers deze ook gaan beheersen. Een logische keuze dus om deze vast te leggen in een werkplekopleiding.
Gelukkig kwam de vraag op tijd bij ons, de productielijn draaide nog een klein half jaar op de bestaande locatie. Voldoende tijd om te observeren en heel veel vragen te stellen aan alle medewerkers. Het resultaat? Alle essentiële kennis is vastgelegd in een vijftal werkplekopleidingen; één voor iedere afdeling waar de productielijn uit bestaat.
Inmiddels is de verhuizing een feit, de apparatuur staat op de nieuwe locatie en het proefdraaien kan beginnen. Net als het opleiden. We wensen alle nieuwe medewerkers bij Zwanenberg heel veel succes en plezier op hun nieuwe werkplek!
Lunchsessie over inwerken van nieuwe medewerkers
Nieuwe medewerkers, die vind je tegenwoordig niet zomaar. Dus als je een nieuwe medewerker hebt gevonden, dan wil je zorgen dat ze op een goede manier worden ingewerkt. Maar wat is die goede manier? Die vraag staat centraal tijdens de lunchsessie op 31 maart bij Food Tech Brainport in Helmond.
Bij deze nodigen we je uit om deel te nemen aan deze sessie. Heb je al veel ervaring met het inwerken van nieuwe medewerkers? Dan zijn we blij met jouw input tijdens de discussie. Ben je je nog aan het oriënteren op wat werkt voor jouw bedrijf? Kom dan vooral luisteren en leren van ervaringen van anderen.
We zien je graag op 31 maart om 11.30 uur. Deelname is kosteloos, klik hier om je aan te melden en voor informatie.
Ondersteuning voor onze mentoren
“Autorijden leer je pas echt nadat je je rijbewijs hebt gehaald!”
Een waarheid waar geen speld tussen te krijgen is. En eenmaal op de weg, krijg je vragen waar je tijdens je rijlessen niet opkomt. Bijvoorbeeld hoe die cruise control nu echt werkt, of hoe je ook al weer file parkeert… Wat zou het dan lekker zijn om nog even in de lesauto te stappen en uitleg te krijgen.
Met mentoren is dat niet anders. Tijdens een mentorentraining krijgen mentoren allerlei handvatten om in de praktijk aan de slag te gaan. Aan het einde van de training, zijn zij dan ook echt klaar voor de start. En dan begint het echte werk. Hoe zit het ook al weer met een startgesprek? Of die ene deelnemer die na 8 weken nog steeds geen module heeft afgerond? Om onze mentoren nog beter te ondersteunen, hebben we een mentorenportal. Hierin krijgen mentoren regelmatig extra informatie, die past bij de fase van hun mentoraat.
Van startgesprek tot ervaringsmodule, wij zijn graag dat steuntje in de rug van ‘onze’ mentoren. Bovendien biedt de mentorenportal ook ruimte voor vragen en discussie, aan ons en medementoren van andere bedrijven.
Onze klanten zijn ook enthousiast over de mentorenportal. Noortje van Aart, HR-coördinator bij HAK:
“Werkt fijn die mentorenportal, vind het echt van toegevoegde waarde! Ik zet het ‘mentorendipje’ gelijk ook op de agenda voor het volgende mentorenoverleg.”
Social Media