Kantoorhond Albert

Ieder modern bedrijf heeft er een : een kantoorhond. Een kantoorhond heeft een belangrijke functie: hij vermindert stress. Even een knuffel als je vastloopt in je werk en op tijd een dosis beweging en buitenlucht. Een kantoorhond schijnt zelfs ziekteverzuim te verlagen. Het fenomeen kantoorhond ontstond in Amerika en is inmiddels liefdevol geadopteerd in Nederland. En ja, ook wij hebben een kantoorhond.

 

Onze kantoorhond heeft Albert. Albert is een Nizinny (Poolse schapendoes) die meestal onder de grote werktafel op kantoor ligt. Door zijn uiterlijk – hij lijkt op tv-ster Samson – oogt hij enorm knuffelig, of zeg maar gerust onweerstaanbaar. Wanneer je met Albert wandelt hoor je regelmatig vertederde pubers “Hé, Samson!” naar hem roepen en jongere kinderen komen vragen of ze het hondje mogen aaien. Kortom: het lijkt een ideale kantoorhond te zijn. Dat is hij ook, min of meer. Alleen is er één klein puntje van aandacht: Albert is nogal eenkennig en daardoor erg waaks. Eigenlijk had hij dus beter op “hoofd bewaking” kunnen solliciteren dan op de functie van “schattige kantoorhond”. Wanneer Albert iemand richting kantoor hoort lopen, begint hij te blaffen. Je komt hier dus niet zomaar binnen. Zit je eenmaal aan een kop koffie? Dan gaat hij onder de tafel liggen – je ziet en hoort hem niet, totdat je opstaat om weg te gaan. Dan blaft hij je de deur uit.

 

In bedrijven komen we ze ook tegen, de Alberts. Medewerkers die hard blaffen wanneer we bij hun bedrijf komen en over opleidingen beginnen. Vaak zijn dat medewerkers die al heel lang in een bedrijf werken. Fijne collega’s die veel weten en kunnen. En die niet heel dol zijn op nieuwe dingen. Bovendien: ze werken al zo lang bij het bedrijf, ze kunnen alles al. Waarom zou je dan aan een opleiding beginnen? Een prima vraag – waarom zou je een opleiding gaan doen als je alles al kan? Dat is zeker niet nodig – gelukkig vragen we dat ook niet van deze medewerkers. We vragen hen alleen om te laten zien dat ze alles kunnen – bijvoorbeeld door de toetsen te maken en zo aan te tonen dat ze expert zijn op hun werkplek. Soms is de wetenschap dat een opleiding niet doorlopen hoeft te worden als je je werk gewoon goed doet voldoende. Maar vaak zit er meer achter de “ik kan alles al”-medewerker. Namelijk een dosis onzekerheid. “Wat nu als er toch dingen zijn die ik niet weet?” of “Ik ben al zo lang van school af, kan ik nog wel leren?”.

 

Hoe vervelend is het om aan een opleiding te beginnen als je onzeker bent?! Heel vervelend! En een prima reden om uit te stellen en te proberen er onderuit te komen. Gelukkig werken we in bedrijven met mentoren. Dit zijn medewerkers die we speciaal opleiden om hun collega’s te helpen bij de werkplekopleidingen. Om goed om te gaan met de “ik kan alles al”-collega geven we de mentoren inzicht in verschillende leervoorkeuren en manieren om collega’s te motiveren. Zo worden de hardst blaffende collega’s de meest enthousiaste deelnemers. Alles dat nodig is, is een stukje gebruiksaanwijzing. Wij reiken die graag aan.

 

De geweldige foto van Albert is gemaakt door Inge Savenije.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *