Vier succesfactoren om je voornemen waar te maken!

“We zijn inmiddels al een stukje op weg in januari. De eerste voornemens zijn al gesneuveld. Bij jou vast niet! Wil je een steuntje in de rug om ervoor te zorgen dat je jouw voornemen dit jaar bereikt? Dan hebben wij dé vier succesfactoren die hiervoor zorgen!”

Als je in december en januari LinkedIn in de gaten hebt gehouden, dan heb je gezien dat heel veel mensen afgelopen jaar hun voornemens hebben waargemaakt. Hoor jij bij het lijstje personen dat al zijn voornemens heeft omgezet in succes? Gefeliciteerd! Ga dan vooral door met wat je deed. Hoor jij bij groep die het niet (helemaal) lukte zijn voornemens waar te maken? Dan hoor je bij de stille meerderheid. Hoeveel berichten zie jij met de strekking: “Ik zou in 2019 iedere dag om 6 uur opstaan. Mijn dag zou beginnen met een half uur mediteren en daarna zou ik energiek aan de slag gaan. Ik hield dit vol tot 24 januari. Gelukkig hoef ik dit jaar dus geen nieuwe voornemens te maken, ik gebruik die van vorig jaar nog wel een keer!” Het voornemen is inwisselbaar voor ieder voornemen dat je je kunt bedenken op persoonlijk en zakelijk vlak.

Heb je voor dit jaar een nieuw of recycled voornemen? Dan hebben wij voor jou 4 succesingrediënten om ervoor te zorgen dat jij dit voornemen gaat waarmaken in 2020!

 1. Maak van je voornemen een doel. Een voornemen is vrijblijvend. Hoe vaak denk je ’s morgens niet “vanavond ga ik echt op tijd naar bed!” om laat op de avond vol energie dat voornemen compleet vergeten te zijn? Maak daarom van je voornemen een doel.
 2. Maak je doel SMART. Wat SMART is, is zo vaak uitgelegd dat het bijna een cliché is om dit te schijven, maar clichés zijn er niet voor niets! Een doel dat SMART is geformuleerd, wordt vele malen eerder bereikt dan vage doelen. Om in het voorbeeld te blijven: “Ik ga vanavond om 22.00 uur slapen.”
 3. Knip je doel op in kleine stapjes die je in kunt plannen en zet deze in je agenda. Om in het voorbeeld te blijven: “Ik ga vanavond om 21.45 uur naar boven, zodat ik om 22.00 uur in bed lig en de lamp uit is.” (En nee, dit voorbeeld zet je waarschijnlijk niet in je agenda.)

Wanneer je doelen opschrijft, heb je 42% meer kans deze waar te maken (Dr. Gail Matthews, 2007).

 1. Vertel anderen wat je doel is. Anderen willen je graag helpen je doelen waar te maken. Wanneer niemand weet wat je doel is, kun je deze niet bereiken. Wanneer je tegen je partner zegt dat je vanavond echt om 21.45 uur naar boven gaat, is de kans kleiner dat hij je vraagt om mee op stap te gaan. Een uitgesproken doel doet ook iets met jouw mindset, het zorgt ervoor dat je motivatie om dit te bereiken nog groter wordt. Dr. Gail Matthews toonde niet alleen aan dat het opschrijven van je doel de kans op succes vergroot. Het uitspreken hiervan, liefst in combinatie met iemand die je hier wekelijks naar vraagt, vergroot de kans op succes zelfs met 78%!

Wij zijn heel benieuwd wat jouw voornemens voor 2020 zijn! En als je dat fijn vindt, willen we je daar best regelmatig naar vragen. Laat maar een berichtje hieronder achter, of stuur ons een persoonlijk bericht! Wij vergroten graag jouw kans op succes!

Dat doen we ook voor de deelnemers aan onze werkplekopleidingen. Wanneer zij beginnen met een module, is het eerste dat zij zien een lijstje met leerdoelen. Uiteraard zijn deze specifiek, meetbaar, acceptabel en realistisch (SMAR). Het aspect tijdsgebonden (T) spreekt de deelnemer af met zijn mentor. Door deze uitgeschreven leerdoelen weet de deelnemer precies wat er van hem wordt verwacht. De afspraak met zijn mentor zorgt ervoor dat de kans op succes optimaal wordt vergroot.

1 antwoord
 1. Lisette
  Lisette zegt:

  Weer een leuk stukje, Martine! Het mooie eraan vind ik dat jouw stukjes ook aanspreken als je helemaal niets met bedrijfsopleidingen hebt, zoals ik. Zo haak ik toch niet af. Knap!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *