Om op wereldreis te kunnen…

Bij Paulusse Bedrijfsopleidingen maken we vaak gebruik van de metafoor ‘het maken van een wereldreis’ bij het proces van werkplekopleiden (WPO).

Martine Paulusse schreef er een leuke blog over:

 

Om op wereldreis te kunnen…

Door: Martine Paulusse

Over 10 minuten vertrekken mijn man en ik samen voor een weekje vakantie. Terwijl wij gaan genieten van de herfstzon, zullen onze kinderen op het huis en de kat letten. Omdat het buiten het seizoen is, zijn de zonen na het ontbijt naar hun stage/studie vertrokken. En als moederkloek zijnde, ging het afscheid gepaard met de nodige instructies. Niet dat ik eraan twijfel, maar het kan geen kwaad om nog een keer te vertellen waar ze aan moeten denken als wij er niet zijn. En ik sluit niet uit dat er nog een “denk je aan het vuilnis?”- of “heeft Prinses (kat) eten?”-appje die kant op zal gaan deze week.

Tegelijkertijd weet ik dat onze zonen zich prima gaan vermaken deze week en de kat zal echt niet uitgehongerd en verdrietig op ons wachten. De kinderen zijn niet voor het eerst alleen thuis. Dat groeide geleidelijk, van 10 minuten alleen thuis als ik een boodschap deed, tot nu: een volledige vakantie.

Toen ik de koffer dicht deed, moest ik denken aan het proces van werkplekopleiden (WPO). Vaak gebruiken we hierbij de metafoor van het maken van een wereldreis. Wanneer een collega op een nieuwe werkplek start, weet hij niet wat er van hem wordt verwacht. Aan de hand van zijn werkplekopleiding, werkinstructies en onder begeleiding van zijn mentor, leert hij de eerste taken. Dit zijn eenvoudige taken en als hij deze kan uitvoeren, kan de mentor zonder zorgen een kop koffie gaan drinken. Wanneer de deelnemer alle onderdelen heeft geleerd om zijn werkplek te bedienen, kan de mentor met een gerust hart op vakantie. De deelnemer heeft immers aangetoond dat hij het hele proces kan bedienen. Hij kan de apparatuur opstarten, draaiende houden en stoppen. Weet welke reinigingen nodig zijn en kan dit allemaal veilig en volgens instructies uitvoeren.

De laatste stap in het WPO-proces is het beheersen van de lijn. Hierin krijgt de deelnemer een stevige dosis achtergrondkennis, leert hij moeilijke verstoringen oplossen en gaat hij aan de slag met autonoom onderhoud. Wanneer hij dit deel van de opleiding afsluit, weet de mentor dat hij al zijn kennis en kunde heeft overgedragen. De deelnemer beheerst de werkplek en de mentor kan met een gerust hart op wereldreis gaan.

Een wereldreis staat nog niet op mijn verlanglijstje. Dat ligt overigens niet aan de zelfstandigheid van onze zonen, maar volledig aan mij. Zo lang wil ik mijn mannen nog niet missen en mijn werk ook niet. Maar een weekje vakantie… daar ga ik wel heel erg van genieten! Dus mijn laptop gaat nu dicht en over een week ga ik vol energie weer aan de slag!