Succesvol opleiden begint met heldere spelregels
Het starten van een werkplekopleiding roept vaak veel vragen op. Voor wie is de opleiding bedoeld? Is deelname verplicht? Hoe lang duurt de opleiding en wat houdt het precies in? Dit zijn vragen die vrijwel altijd naar voren komen. En wanneer hier geen duidelijke antwoorden op zijn, kan er snel weerstand ontstaan. Mensen willen graag weten waar ze aan toe zijn voordat ze ergens mee beginnen.
Waarom zijn heldere spelregels zo belangrijk?
Wanneer je van tevoren niet over de spelregels nadenkt, zul je vragen krijgen van deelnemers die je niet direct kunt beantwoorden. Dit kan leiden tot verwarring en onzekerheid. De weerstand die hierdoor ontstaat, is begrijpelijk. Maar door gebruik te maken van heldere spelregels, kan deze weerstand worden voorkomen. Spelregels geven duidelijkheid en structuur, waardoor deelnemers met vertrouwen aan de opleiding kunnen beginnen.
Praktijkvoorbeeld: Hoe spelregels bijdragen aan duidelijkheid bij de start van een opleiding
Bij de aankondiging van een opleiding krijg je vaak vragen die je van tevoren al kunt zien aankomen. Een goed voorbeeld hiervan is de vraag of een opleiding verplicht is of op vrijwillige basis. Bij een van onze klanten, waar veel medewerkers een hogere leeftijd hadden, stroomden de vragen al binnen nog voordat de informatierondes plaatsvonden. De meest gestelde vraag was: “Moet ik meedoen? Ik ben al…” gevolgd door leeftijden van 55 jaar en ouder.
Om duidelijkheid te scheppen, werd bij dit bedrijf een heldere leeftijdsgrens ingesteld. Medewerkers die binnen drie jaar de pensioengerechtigde leeftijd zouden bereiken, mochten vrijwillig deelnemen aan de opleiding. Voor alle medewerkers die op het moment van de opleiding jonger waren, werd deelname verplicht gesteld. Deze spelregel zorgde direct voor rust en helderheid onder de medewerkers.
Andere veelvoorkomende vragen zijn: “Hoe lang duurt de opleiding?” en “Hoe ziet het leerproces eruit?” Wanneer deze vragen niet tijdens een informatiebijeenkomst worden gesteld, komen ze vaak op een later moment alsnog naar boven. Daarom is het handig om de spelregels na de bijeenkomst op papier of digitaal te delen. Zo hebben alle deelnemers toegang tot dezelfde informatie en kunnen zij bij latere vragen vaak direct het antwoord vinden.
Het voordeel voor bedrijven
Voor bedrijven is het van groot belang om spelregels goed vast te leggen. Dit voorkomt dat elke keer opnieuw het wiel moet worden uitgevonden bij nieuwe leertrajecten. Voor bijna elke vraag die een deelnemer heeft, is er een kant-en-klaar antwoord beschikbaar. Hierdoor kunnen vragen van deelnemers snel worden beantwoord en spelregels voorkomen dat er per situatie naar een oplossing gezocht moet worden. Ze creëren rust en duidelijkheid, zowel voor medewerkers als leidinggevenden.
Zo zorg je voor heldere spelregels
Bij Paulusse Bedrijfsopleidingen hebben we al veel bedrijven mogen helpen met het vastleggen van spelregels. Natuurlijk willen we jou ook graag ondersteunen. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van veelgestelde vragen die deelnemers vaak stellen bij de start van een nieuwe opleiding. Daarnaast bieden we een format dat je eenvoudig kunt invullen, zodat de spelregels voor jouw organisatie duidelijk en overzichtelijk kunnen worden gedeeld.
Wil je meer informatie over onze vragenlijst en het spelregelformulier? Stuur ons een mailtje of bel ons op.
Cadeautje! Tot 25 november 2024 sturen we je het spelregelformulier kosteloos toe.