Werkplekopleiden wordt succesvoller als deelnemers de juiste ondersteuning op het juiste moment krijgen. Maar ook WPO-coördinatoren en mentoren die de deelnemers begeleiden kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Effectieve begeleiding vraagt om praktische handvatten die inspelen op dagelijkse situaties op de werkvloer. Maar hoe zorg je ervoor dat je als mentor of coördinator altijd een passende tip of oplossing paraat hebt?

Waarom ondersteuning voor mentoren en coördinatoren belangrijk is

Mentoren en coördinatoren spelen een cruciale rol in het leerproces op de werkplek. Ze zijn het aanspreekpunt voor deelnemers, geven instructies, en begeleiden hen op hun weg naar vakmanschap. Regelmatige begeleiding en gerichte tips kunnen het verschil maken, vooral bij leerproblemen of motivatievraagstukken. Maar het bedenken van de juiste ondersteuning voor elke situatie is soms lastig.

Gerichte ondersteuning zonder alles zelf te bedenken

Het kan helpen om een verzameling van leertips of best practices bij de hand te hebben die je als mentor of coördinator kunt raadplegen. Zo hoef je niet alles zelf te bedenken. Een voorbeeld is onze kaartenset met tips voor verschillende situaties, zoals de start van een opleiding of een deelnemer met een specifiek probleem zoals faalangst of moeite met lezen. Zo’n hulpmiddel bespaart tijd en zorgt ervoor dat het leerproces soepeler verloopt.

2 praktijkvoorbeelden

Leren onder tijdsdruk: Bij veel bedrijven is de productiedruk hoog en natuurlijk is het belangrijk dat de productietargets worden gehaald. Vaak wordt een hoge productiedruk gezien als reden om niet te leren. Het risico daarvan is dat operators vaardigheden niet voldoende oefenen of kennis missen, waardoor de kans op fouten groter wordt. Stilval of zelfs afkeur door fouten is een groot en duur probleem. Daarom is het fijn dat er tips in de kaartenset zitten die werken bij leren onder tijdsdruk, zodat leren en productie hand in hand kunnen gaan.

Motivatieverlies bij deelnemers: Soms heeft zelfs de beste deelnemer even geen zin om te leren. Een kort dipje in de motivatie lijkt geen groot probleem, maar wat nu als daardoor de opleiding van de deelnemer stagneert of, erger nog, de deelnemer zijn collega’s ook demotiveert? Dan is het fijn als je tips hebt die helpen in het geval van een gedemotiveerde deelnemer. Korte, gerichte tips uit de kaartenset kunnen deelnemers het juiste zetje in de rug geven om weer enthousiast verder te gaan.

Ondersteuning op maat voor mentoren en coördinatoren

De kaartenset is speciaal ontworpen om coördinatoren en mentoren te ondersteunen bij het begeleiden van deelnemers op de werkvloer. Wanneer zij een leerprobleem signaleren, kunnen ze de verschillende tips uit de kaartenset raadplegen. Zo hebben ze direct praktisch toepasbare oplossingen bij de hand en kunnen ze de meest passende tip kiezen voor de deelnemer die ze willen helpen. Deze tips worden vervolgens op het juiste moment en op de juiste manier gedeeld. Dit kan tijdens een persoonlijk gesprek zijn, maar ook door een tip op schermen te tonen voor bredere toepasbaarheid.

Casus: Hoe HAK de kaartenset inzet bij werkplekopleiden

Bij HAK wordt de kaartenset gebruikt om mentoren te ondersteunen bij het begeleiden van deelnemers op de werkvloer. Tijdens mentoroverleggen wordt de kaartenset geïntroduceerd en worden mentoren getraind in hoe zij de set effectief kunnen inzetten. Dit gebeurt door aan te sluiten bij de specifieke behoeften van de mentoren. Na de uitleg wordt de set op een toegankelijke plek voor alle mentoren geplaatst en blijft het gebruik van de kaarten een vast agendapunt tijdens de overleggen.

Voor HAK biedt de kaartenset zo een handige leidraad tijdens deze overleggen en zorgt het voor een praktische ondersteuning in het dagelijks werk van de mentoren.

 

Conclusie

Het succes van werkplekopleiden wordt vergroot wanneer mentoren en coördinatoren de juiste tools hebben om deelnemers optimaal te ondersteunen. Met de kaartenset hebben zij een praktisch hulpmiddel in handen dat hen helpt om op het juiste moment de juiste tip te geven, zodat leren op de werkplek niet alleen efficiënter maar ook leuker en effectiever wordt.

Laat een reactie achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meer weten over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op.
Wij vertellen je graag alles over onze visie!

Martine Paulusse & Tanja Sleddens - Paulusse Bedrijfsopleidingen
Paulusse Bedrijfsopleidingen
Tanja Sleddens & Martine Paulusse
contact@paulussebedrijfsopleidingen.nl
06 - 218 411 69