Werkplekopleiden buiten de werkplek

Bij werkplekopleiden staan effectiviteit en efficiëntie centraal. Medewerkers gaan aan de slag met onderwerpen die direct relevant zijn voor hun werkplek. Doordat zij dit op hun werkplek doen, maken ze snel de transfer van kennis naar vaardigheid. Maar betekent dit ook automatisch dat alle trainingen op de werkplek moeten plaatsvinden? Niet noodzakelijk. Soms zijn er goede redenen om delen van de opleiding buiten de werkplek te laten plaatsvinden. Laten we eens kijken naar de voordelen van werkplekopleiden buiten de werkplek.

Achtergrondkennis: even concentreren

Het uitvoeren van handelingen leer je het beste op de werkplek. Maar om een handeling echt goed te begrijpen en uit te voeren, is inzicht in het waarom essentieel. Daarom bieden we achtergrondkennis aan in onze modules. Wanneer een deelnemer deze achtergrondkennis wil doornemen, is de werkplek niet altijd de beste leeromgeving. Door even een rustige ruimte op te zoeken, kan de deelnemer zich beter concentreren. Kennis wordt sneller opgenomen en eigen gemaakt. Terug op de werkplek kan de deelnemer de kennis meteen in de praktijk brengen.

Reflectie: doe eens een stapje terug

Bij een werkplekopleiding is de deelnemer verantwoordelijk voor het eigen leerproces. De mentor ondersteunt hen en zorgt ervoor dat er regelmatig een moment van reflectie is. Wat is er al geleerd? Waar staat de medewerker nu in de opleiding? Door even uit de productieomgeving te stappen, kan er beter gereflecteerd worden. Letterlijk afstand nemen zorgt voor nieuwe inzichten.

Een testomgeving voor cruciale systemen: veilig oefenen

Sommige onderdelen van de opleiding, zoals het leren kennen van cruciale bedienings- of computersystemen, zijn misschien niet ideaal om direct op de werkplek te doen. In plaats daarvan kan een veilige, gecontroleerde testomgeving worden ingezet, waar deelnemers kunnen experimenteren en fouten kunnen maken zonder de productie te verstoren. Dit vermindert niet alleen het risico, maar vergroot ook het zelfvertrouwen en de competentie van deelnemers.

Kwaliteitscontroles in een rustige ruimte: optimaliseer het leerproces

Een nieuwe kwaliteitscontrole leren uitvoeren vraagt om focus en aandacht voor detail. Een rumoerige productieomgeving kan dan erg afleidend werken, waardoor het leerrendement niet optimaal is. Door het leren van controles naar een rustige ruimte buiten de werkplek te verplaatsen, kunnen medewerkers zich hier volledig op concentreren. Ook voor degene die de instructie geeft, is dit prettig. De instructeur hoeft zijn stem niet te verheffen om hoorbaar te zijn, waardoor de instructie beter gehoord en opgevolgd wordt. Dit draagt bij aan een beter begrip en een hogere nauwkeurigheid.

Een gebalanceerde benadering van werkplekopleiden zorgt voor het beste resultaat

Opleiden op de werkplek heeft de voorkeur vanwege de directe toepasbaarheid van kennis. Daarnaast kan het verstandig zijn om voor bepaalde onderdelen van de opleiding een andere leeromgeving te kiezen. Door de juiste leerplek te kiezen, wordt de leerervaring verrijkt, kan zelfvertrouwen groeien en de algehele effectiviteit van het opleidingsprogramma vergroot.

Laat een reactie achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meer weten over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op.
Wij vertellen je graag alles over onze visie!

Martine Paulusse & Tanja Sleddens - Paulusse Bedrijfsopleidingen
Paulusse Bedrijfsopleidingen
Tanja Sleddens & Martine Paulusse
contact@paulussebedrijfsopleidingen.nl
06 - 218 411 69