Hoe zorg je ervoor dat kennis wordt gedeeld?

Ervaren medewerkers hebben door de jaren heen waardevolle kennis opgebouwd. Toch betekent dat niet automatisch dat deze kennis gedeeld wordt. Dat is jammer, want daardoor raakt waardevolle kennis verloren.

Hoe komt het dat kennis niet automatisch wordt gedeeld? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. In dit artikel lichten we drie vaak voorkomende oorzaken toe:

  • ervaren operators ervaren te veel werkdruk en nemen daardoor geen tijd;
  • het is niet altijd duidelijk welke kennis overgedragen moet worden;
  • ervaren medewerkers houden hun kennis liever bij zich.

Kennis delen zonder extra werkdruk

Als kennisdelen als ‘extra werk’ voelt, is de kans groot dat het wordt overgeslagen. Daarom is het belangrijk om kennisdeling onderdeel te maken van de dagelijkse praktijk. Dat zal in het begin niet vanzelf gaan. Wanneer je hier een periode bewust aandacht aan besteedt, wordt het wel vanzelfsprekend. Hoe kun je dit doen?

  • Zorg voor de juiste handvatten – Leer ervaren medewerkers hoe zij kennis op een goede manier kunnen delen.
  • Erken en waardeer kennisdelen – Geef aandacht aan collega’s die kennis delen en laat zo zien dat hun bijdrage wordt gewaardeerd.
  • Zorg voor structuur – Een eenvoudige checklist of een standaard moment in teamoverleggen voorkomt dat kennisdeling willekeurig gebeurt.
  • Integreer kennisdeling in dagelijkse taken – Stimuleer dat ervaren medewerkers tijdens het werk een collega meenemen in hun denkproces. Geen aparte sessies, maar directe overdracht in de praktijk.
  • Gebruik microlearning – Korte, gerichte overdracht werkt beter dan lange theoretische sessies. Denk aan één praktische tip per dag of een snelle demo op de werkplek.

Wanneer kennis delen op deze manier wordt ingebed in het werkproces, wordt het een vanzelfsprekendheid in plaats van een extra taak.

Welke kennis deel je (niet)?

Niet alle kennis is even waardevol. Het is daarom belangrijk om te bepalen welke informatie écht bijdraagt aan het werk en welke details overbodige ballast kunnen vormen. Door gerichter kennis over te dragen, blijft de informatie helder en toepasbaar.

Kennis die zeker overgedragen hoort te worden is kennis die:

  • praktisch toepasbaar is. Deze kennis draagt direct bij aan het uitvoeren van een taak.
  • voor een taak onmisbaarheid Zonder deze kennis kan iemand zijn werk niet goed uitvoeren.

Sommige ervaren medewerkers delen álles, waardoor nieuwe collega’s overladen worden met informatie. Dit kan ervoor zorgen dat essentiële kennis verloren gaat in een zee van details. De sleutel is dus selecteren: wat moet iemand meteen weten en wat kan later worden geleerd? Door deze aanpak te volgen, blijft kennisdeling efficiënt en doelgericht.

Kennis is macht vs. kennisdelen is kracht

Naast praktische bezwaren kan er ook weerstand zijn tegen kennisdeling. Sommige medewerkers zien hun kennis als iets exclusiefs. Kennis delen geeft hen het gevoel dat zij hun unieke positie kunnen verliezen. Het is belangrijk om deze mindset om te buigen en te laten zien dat kennisdelen juist een kracht is, geen bedreiging. Geef deze collega’s inzicht in waarom kennisdelen zo krachtig is.

  • kennisdeling zorgt voor erkenning van expertise – Erken kennisdelen als een teken van vakmanschap en benadruk dit regelmatig.
  • zorg voor een mentorrol met status – Geef ervaren medewerkers een officiële rol als kennisdrager en mentor. Dit zorgt voor een nieuwe invulling en officiële erkenning van hun unieke positie.
  • laat zien dat kennisdelen leidt tot groei – Wie kennis deelt, wordt vaak zelf beter in zijn vak. Door kennis uit te leggen, worden medewerkers bewuster van hun eigen werkwijze en scherpen ze hun vaardigheden aan.

Door medewerkers te laten ervaren dat delen hen niet zwakker maakt, maar juist hun positie versterkt, ontstaat een cultuur waarin kennisoverdracht vanzelfsprekend wordt.

Conclusie

Kennisdeling werkt alleen als het geen extra taak is, maar een vanzelfsprekend onderdeel van het werkproces. Door kennis te integreren in de dagelijkse praktijk, alleen relevante informatie te delen en weerstand te doorbreken, wordt kennisdeling een krachtig middel om teams en organisaties sterker te maken. Uiteindelijk is kennis niet macht, maar juist kracht.

Laat een reactie achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meer weten over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op.
Wij vertellen je graag alles over onze visie!

Martine Paulusse & Tanja Sleddens - Paulusse Bedrijfsopleidingen
Paulusse Bedrijfsopleidingen
Tanja Sleddens & Martine Paulusse
contact@paulussebedrijfsopleidingen.nl
06 - 218 411 69