Van leerpad naar groeipad

In een werkplekopleiding komen alle onderwerpen aan bod die voor een medewerker op de werkplek belangrijk zijn. De medewerker leert:

  • hoe de werkplek eruitziet;
  • wat de taken zijn;
  • hoe deze goed uitgevoerd moeten worden;
  • wat er van hen wordt verwacht als het proces niet goed verloopt.

Niet alle onderwerpen binnen een opleiding zijn even gemakkelijk of zonder voorkennis te doen. Daarom maken we een opleidingsplattegrond voor iedere opleiding.

 

Leerpad

De opleidingsplattegrond zorgt ervoor dat een medewerker in één oogopslag ziet hoe de opleiding eruitziet. Het is duidelijk hoeveel modules er klaarstaan en in welke volgorde deze kunnen worden doorlopen. Soms is dit een vastgestelde volgorde, soms kan de volgorde zelf worden bepaald. Zo ontstaat het leerpad: de manier waarop een deelnemer de opleiding doorloopt. Bij het doorlopen van het leerpad krijgt de medewerker steeds meer bagage in de vorm van kennis, vaardigheden en ervaring. Ze worden zelfstandiger in hun werk en kunnen bijvoorbeeld storingen verhelpen.

 

Groeipad

De opleidingsplattegrond en het leerpad geven de deelnemer houvast bij het doorlopen van de opleiding. Dit is een fijne toepassing. Bovendien kan er meer met het leerpad worden gedaan. Steeds meer bedrijven gebruiken het leerpad om er een groeipad van te maken.

Een groeipad laat een medewerker zien hoe de carrière kan verlopen. Ze kunnen zien wat er nodig is om van uitzendkracht door te groeien naar medewerker en van medewerker naar operator.

 

Objectief voor iedereen

Het voordeel van het koppelen van een leerpad aan een groeipad is dat de criteria voor een nieuwe functie objectiever worden. Niet langer beslist een teamleider op basis van ervaring of iemand voldoende kan om een volgende stap te zetten; de criteria zijn helder en objectief. Iemand moet ten minste deze modules hebben afgerond om een volgende stap op het carrièrepad te kunnen zetten.

 

Is er bij jouw bedrijf al een duidelijk groeipad voor de medewerkers? Wij brainstormen graag met je mee om te kijken hoe jouw medewerkers kunnen doorgroeien aan de hand van objectieve criteria.

Laat een reactie achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meer weten over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op.
Wij vertellen je graag alles over onze visie!

Martine Paulusse & Tanja Sleddens - Paulusse Bedrijfsopleidingen
Paulusse Bedrijfsopleidingen
Tanja Sleddens & Martine Paulusse
contact@paulussebedrijfsopleidingen.nl
06 - 218 411 69