Eens geleerd, blijft bekwaam?

Waarom verleer je fietsen niet? Het antwoord is eenvoudig: omdat je het heel vaak hebt gedaan. Zó vaak, dat de verbindingen tussen je zenuwcellen sterk zijn geworden, waardoor deze vaardigheid als het ware is ingeslepen.

Herhaling speelt een cruciale rol bij leren. Door herhaling beklijven kennis en vaardigheden beter. Als je iets vaak herhaalt, kun je het gemakkelijker terughalen wanneer je het nodig hebt. Daarom worden belangrijke onderwerpen, zoals HACCP en veiligheid, regelmatig herhaald. Bij veel bedrijven worden deze jaarlijks behandeld om ervoor te zorgen dat iedereen (voedsel)veilig werkt.

Werkplekmodules herhalen

Bij het invoeren van werkplekopleidingen krijgen we vaak de vraag of een werkplekmodule ook herhaald moet worden. Het antwoord daarop is niet altijd hetzelfde. Als een medewerker dagelijks op een werkplek staat, ervaart hij dagelijks de herhaling van zijn taken. In dat geval is herhaling van de module niet nodig.

Naar een andere werkplek

Als een medewerker van werkplek wisselt en na langere tijd weer terugkeert, kan zijn kennis wat zijn weggezakt en zijn vaardigheden wat roestig zijn geworden. Om fouten op de werkplek te voorkomen, is het verstandig om de belangrijkste modules opnieuw door te nemen. Na deze herhaling kan de medewerker weer vol focus aan de slag gaan. Uiteraard verloopt zo’n herhaling veel sneller dan het opleiden van een nieuwe medewerker.

Rouleren

Hoe zorg je ervoor dat medewerkers inzetbaar blijven op meerdere werkplekken zonder dat ze steeds opnieuw getoetst hoeven te worden? Het antwoord is rouleren. Als een medewerker verschillende werkplekken beheerst en regelmatig op elke werkplek werkt, blijven zijn kennis en vaardigheden voldoende op peil.

De frequentie die nodig is om voldoende herhaling te garanderen, kan per werkplek verschillen. Wij adviseren je graag over de houdbaarheid van jouw opleidingen.

Laat een reactie achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meer weten over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op.
Wij vertellen je graag alles over onze visie!

Martine Paulusse & Tanja Sleddens - Paulusse Bedrijfsopleidingen
Paulusse Bedrijfsopleidingen
Tanja Sleddens & Martine Paulusse
contact@paulussebedrijfsopleidingen.nl
06 - 218 411 69