Leren met een e-learning of toch liever een papieren boek?

In de levensmiddelenindustrie is voortdurende (bij)scholing van medewerkers essentieel om het productieproces soepel te laten verlopen. Werkplekopleidingen zijn de sleutel om je personeel up-to-date te houden en nieuwe vaardigheden aan te leren. Bij de implementatie van een werkplekopleiding rijst vaak de vraag: kiezen we voor traditioneel leren uit een boek of voor een e-learning omgeving? Beide opties hebben voor- en nadelen. Hieronder zetten we de belangrijkste punten op een rij, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw bedrijf.

 

Leren uit een boek

Leren uit een boek biedt duidelijke voordelen. De vier belangrijkste zijn:

  1. Oud en vertrouwd: Boeken zijn al eeuwenlang een vertrouwd leermiddel. Deelnemers zijn vaak al bekend met deze methode, wat de acceptatie vergemakkelijkt. Bovendien is er geen instructie nodig om een boek te gebruiken.
  2. Minder afleiding: Bij het leren uit een boek is de kans op externe afleiding kleiner. Er zijn geen notificaties of andere digitale afleidingen, wat de concentratie bevordert.
  3. Gemakkelijk naslagwerk: In een boek kun je eenvoudig aantekeningen maken en markeringen toevoegen. Dit maakt het makkelijker om belangrijke informatie snel terug te vinden.
  4. Geen technische vereisten: Voor het gebruik van een boek is geen technologie of internetverbinding nodig. Dit maakt het een ideale optie in omgevingen waar digitale toegang beperkt is.

Toch kent het werken met boeken ook nadelen. Het aanpassen van geprinte materialen is bijvoorbeeld omslachtig. Verandert er iets in de productieprocessen? Dan moet ervoor worden gezorgd dat iedereen de nieuwe informatie ontvangt. Werken met een losbladig systeem (zoals een map) kan helpen om updates toe te voegen, maar er is geen automatisch volgsysteem. Zodra een werknemer een boek heeft uitgelezen, krijg je geen automatische melding dat alle opdrachten zijn uitgevoerd.

Leren met e-learning

Veel bedrijven kiezen voor een online leeromgeving, oftewel e-learning, bij nieuwe opleidingen. Dit biedt de volgende voordelen:

  1. Interactief: E-learning biedt interactieve elementen zoals video’s en quizzen. Deze variatie zorgt ervoor dat deelnemers op meerdere manieren kunnen leren, wat het leerproces kan verbeteren.
  2. Directe feedback: Met e-learning kunnen medewerkers direct feedback krijgen op hun prestaties en voortgang. Ze hoeven niet te wachten tot iemand hun werk nakijkt. Dit geldt zowel voor tussentijdse opdrachten als voor eindtoetsen.
  3. Up-to-date inhoud: Aanpassingen in het lesmateriaal worden direct doorgevoerd en zijn meteen zichtbaar in de e-learning. Hierdoor heeft iedereen altijd de meest recente informatie beschikbaar.
  4. Inzicht in voortgang: Een e-learning houdt automatisch bij waar de deelnemer zich bevindt in het leerproces. Voor een opleidingscoördinator is het eenvoudig om te zien welke materialen zijn afgerond en wie klaar is voor de volgende stap.

E-learning kent echter ook nadelen. Om effectief met e-learning te werken, is vaak een instructie nodig. Medewerkers die minder digitaal vaardig zijn, kunnen weerstand voelen tegen digitaal leren, wat het leerproces kan vertragen. Daarnaast kost het ontwikkelen van interactieve onderdelen veel tijd, iets om rekening mee te houden bij de planning van nieuwe opleidingen.

 

Wat is de juiste keuze?

Er is geen beste methode. De keuze voor een boek of een e-learning is afhankelijk van de inhoud van de opleiding en de mogelijkheden bij jouw bedrijf. Bij het maken van de juiste keuze, houd je rekening met:

  • De complexiteit van het onderwerp: Voor meer complexe onderwerpen waar visuele elementen belangrijk zijn, kan e-learning de voorkeur hebben.
  • Beschikbaarheid van technologie: Voor een e-learning is altijd geschikte technologie en een internetverbinding nodig. Als dit er niet is, is leren uit een boek een betere keuze.
  • Leervoorkeuren van medewerkers: Sommige medewerkers geven mogelijk de voorkeur aan een boek, terwijl anderen liever digitaal leren. De voorkeur van de grootste groep medewerkers kan doorslag geven bij de keuze voor het leermiddel.
  • Budget: Het implementeren van een e-learning platform is initieel duurder dan papieren leermiddelen. Op de lange termijn kunnen updates en aanpassingen gemakkelijker en kosteneffectiever zijn.
  • Combineren van een boek en e-learning. Het maken van de juiste keuze kan een lastige zijn. Ook kun je kiezen voor een combinatie van beide methoden: In een digitale leeromgeving kan een printbaar exemplaar van de inhoud worden aangeboden. Zo kan iedere deelnemer kiezen voor de methode die het best bij hem past.

 

Al met al is er geen ‘one-size-fits-all’-benadering bij het kiezen tussen leren uit een boek en e-learning. Door deze keuzecriteria zorgvuldig af te wegen, kun je een effectieve en efficiënte methode kiezen. Vind je dat lastig? Natuurlijk helpen wij je graag bij het maken van de beste keuze. Zo help je jouw personeel om expert te worden op hun werkplek.

 

Laat een reactie achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meer weten over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op.
Wij vertellen je graag alles over onze visie!

Martine Paulusse & Tanja Sleddens - Paulusse Bedrijfsopleidingen
Paulusse Bedrijfsopleidingen
Tanja Sleddens & Martine Paulusse
contact@paulussebedrijfsopleidingen.nl
06 - 218 411 69