Informatie die essentieel is voor alle medewerkers, zoals (voedsel)veiligheid, moet altijd paraat zijn. Dit is een terugkerend thema tijdens audits: hoe zijn de medewerkers getraind?

Veel bedrijven hebben dit goed geregeld, bijvoorbeeld door een jaarlijkse e-learning. Herhaling zorgt ervoor dat medewerkers de informatie onthouden – dat is de kracht van herhaling.

 

Maar herhaling kan ook leiden tot verveling. Medewerkers herkennen de leerstof en denken: “Daar gaan we weer….” Dit kan leiden tot gemopper en snel doorklikken zonder de informatie zorgvuldig door te nemen. In dit soort situaties spreken we van de klacht van herhaling.

 

Gelukkig zijn er manieren om herhaling interessant en effectief te houden:

  • Gebruik een samenvatting: Maak een beknopte versie van de e-learning en gebruik deze voor herhaling. Verwijs naar de volledige versie voor extra informatie.
  • Herhalingsmodule met opdrachten: Ontwikkel een module met opdrachten. Als de opdracht goed wordt uitgevoerd, is de kennis nog aanwezig. Zo niet, dan wordt de deelnemer door de originele module geleid.
  • Direct naar de toets: Bied de mogelijkheid om direct naar de toets te gaan. Bij een goed resultaat is de kennis nog paraat. Bij een onvoldoende is het doornemen van de module verplicht voordat de toets opnieuw kan worden gedaan.
  • Verschillende versies: Creëer verschillende versies van de e-learning, waarbij telkens één onderwerp wordt uitgelicht. Hierdoor komen verschillende aspecten uitgebreider aan bod, wat de kans vergroot dat alles goed wordt doorgenomen.

 

Een andere optie is om periodiek een training te geven in plaats van een e-learning. Hierbij kun je actuele onderwerpen bespreken die niet jaarlijks spelen. Vragen kunnen direct gesteld en beantwoord worden, en er is ruimte voor discussie.

 

Herhalen hoeft dus niet vervelend te zijn. Zorg ervoor dat in jouw bedrijf de kracht van herhaling geldt, en niet de klacht van herhaling.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op.
Wij vertellen je graag alles over onze visie!

Martine Paulusse & Tanja Sleddens - Paulusse Bedrijfsopleidingen
Paulusse Bedrijfsopleidingen
Tanja Sleddens & Martine Paulusse
contact@paulussebedrijfsopleidingen.nl
06 - 218 411 69