Digitale leeromgeving gelanceerd

Een van de leukste én spannendste momenten van een opleiding is de aftrap. De aftrap is het moment waarop de opleiding aan de deelnemers wordt overhandigd en toegelicht. Dit keer was de aftrap extra spannend; we maakten een digitale leeromgeving voor GNT International BV en de aftrap was ook digitaal. De deelnemers waren met gepaste afstand over drie zalen verdeeld en wij zaten op kantoor.

Na een mooie toelichting vanuit het bedrijf waarom opleiden belangrijk is, mochten wij de nieuwe opleiding laten zien. Vervolgens mochten de eerste 14 deelnemers inloggen op hun leeromgeving. Via een laptop, telefoon of tablet. Volgens het BYOD-principe (Bring Your Own Device), kon er worden ingelogd. Afhankelijk van het gekozen device kon dat direct in de omgeving of via de handige app die bij de omgeving hoort. Fijn om te zien dat het iedereen in één keer lukte.

De komende maanden mogen de operators alles gaan leren over het proces op hun afdeling. Wij hopen dat zij net zoveel plezier hebben in het leren als wij hadden met het maken van de leeromgeving!

MBO 2, 3, 4 op je werkplek

MBO op je werkplek, een logisch vervolg op WPO

Werkplekopleiden is dé manier om iemand snel in te werken op zijn werkplek. Een nieuwe medewerker leert wat zijn werkplek inhoudt, wat er van hem wordt verwacht en waarom het belangrijk is dat hij zijn werk op deze manier uitvoert. Medewerkers die al langer op een werkplek staan, krijgen achtergrondkennis en zetten de puntjes op de i. Wanneer een deelnemer alle modules van zijn opleiding heeft afgerond, ontvangt hij een certificaat. Voor veel operators is dit een mooie mijlpaal. Op deze manier sluiten zij hun opleiding af en zijn zij aantoonbaar bekwaam op hun werkplek. Een prachtig einde van de opleiding. Kan het nog mooier? Ja, zeker, dat kan!

Onze klanten vinden het belangrijk dat hun medewerkers alle kansen krijgen om hun talenten nog verder te ontwikkelen. De wens van een aantal bedrijven was dan ook om te oriënteren op een vervolg op WPO. Met als wens de opleidingen af te sluiten met een MBO-diploma. Dit najaar treffen we de laatste voorbereidingen, zodat begin 2021 de eerste operators starten met hun kop-opleiding. Hiervoor zijn alle werkplekmodules doorgenomen en gewogen door een MBO-instelling. Zij bekeken welke onderwerpen in de opleiding aan bod komen en met welk MBO-niveau dit vergelijkbaar is.

De kop-opleidingen zullen een half jaar duren voor niveau 2 en 3 en een jaar voor niveau 4. De inhoud van de opleidingen zullen aansluiten op de WPO opleiding. Er wordt voorkomen dat er herhaling van onderwerpen is en er wordt voor gezorgd dat de onderwerpen en opdrachten helemaal passen bij de werkplek van de deelnemers. Net als bij WPO wordt ook het MBO-deel speciaal op maat gemaakt voor het bedrijf van de deelnemer.

Herkenbaarheid en toepasbaarheid staan hierbij weer centraal, zodat het de deelnemers nog meer expert maakt op hun werkplek. Wij kijken er naar uit om dit avontuur met onze klanten aan te gaan.

Stuur jij je ervaren medewerkers met een gerust hart op vakantie?

De zomerperiode staat weer voor de deur en na deze hectische periode, is iedereen hard toe aan een welverdiende vakantie. Dat geldt zeker voor de operators in de levensmiddelenindustrie. Zij hebben de afgelopen periode extra hard gewerkt, zodat de schappen in de supermarkten steeds aangevuld konden worden.

De vakantieperiode staat er ook om bekend dat er wat meer mis gaat in productie. Meer fouten maken is “normaal” als:

 • je in de zomer niet met je vaste team werkt;
 • een nieuwe lijn opstart;
 • een extra ploeg gaat inwerken.

Of niet?!

Het kan ook anders! Een van onze klanten opende vorig jaar een gloednieuwe productielocatie. Zij stonden voor de uitdaging om een groot aantal medewerkers voor de nieuwe productielijnen op te leiden, zodat ze konden opschalen naar een vijf-ploegensysteem. Door middel van werkplekopleidingen werden alle medewerkers snel inzetbaar op hun werkplek.

Nu de zomer voor de deur staat, kunnen zij met een gerust hart op vakantie. De operators die niet op vakantie zijn, weten van de hoed en de rand op hun werkplek. Uitzendkrachten die komen ondersteunen, worden met enkele modules uit de werkplekopleiding ingewerkt. Zo kunnen zij snel de benodigde handelingen goed uitvoeren.

De operators van onze klant, kunnen met een gerust hart op vakantie en komen daarna weer uitgerust terug. En zo hoort het ook!

Ben je benieuwd naar het werkplekopleiden bij onze klant? Dat kun je lezen in dit artikel.

Laat die puberteit maar komen!

Nadat we onze 12,5 verjaardag uitgebreid gevierd hadden, ging onze 13e verjaardag vrijwel onopgemerkt aan ons voorbij. Vreemd eigenlijk, dat de 13e verjaardag niet uitgebreid gevierd wordt. Met 13 beginnen de echte tienerjaren. Met 13 begint de puberteit. Een tijd om volwassen te worden. Om jezelf te worden, je vleugels uit te slaan en keuzes te maken die kenmerkend worden voor de rest van je leven.

De puberteit is een tijd waarin jongeren aan de slag gaan met wat zij belangrijk vinden. Ze weten inmiddels hoe dingen werken en horen en gaan nu kijken wat zij daar zelf van vinden. Ze slaan hun vleugels uit, proberen dingen, kiezen een eigen stijl, stoten een keer hun neus en groeien. Een intensieve, leerzame en vooral mooie tijd, die wordt afgesloten met het etiketje “volwassen”.

En nu zijn wij 13 – dus mogen wij puberen, op weg naar de volwassenheid van ons bedrijf. Hoe dat precies moet, puberen als bedrijf, daar gaan we vanzelf achter komen. Maar het idee van nog iets verder onze vleugels uitslaan, nieuwe dingen ontdekken, nog meer onze eigen stijl bepalen, dat klinkt ons als muziek in de oren. Dat we daarbij nog veel gaan leren, daar kijken we enorm naar uit. De komende 5 jaar mogen we lekker groeien en volwassen worden.

Laat die puberteit maar komen!

Als ik het nu niet haal….

 

Strak van de zenuwen kwam de deelnemer de ruimte binnen; “Als ik deze toets niet haal, dan zeg ik mijn baan op!” Vrijwel iedere deelnemer is zenuwachtig voor het praktijkexamen. Deze deelnemer was heel, heel zenuwachtig.

Bij iedere werkplekopleiding hoort een eindtoets. Een toets waarin een deelnemer mag laten zien dat hij de stof beheerst en zijn handelingen goed uitvoert. Als je zover komt dat je aan deze toets mag deelnemer, dan betekent dat dat je je werk goed doet. Maar net als bij een rijexamen, moet je het wel “even” laten zien.

Daarom helpen wij klanten bij het examineren

Veel van onze klanten vragen ons om de eindtoetsen af te nemen bij de deelnemers. Hiervoor hebben zij diverse redenen:

 • Deskundigheid en ervaring. Een toets afnemen doe je niet zomaar even. Je hebt hier een opleiding voor nodig en ervaring. De eerste keer dat je een deelnemer beoordeelt, zeker voor een eindtoets, is best spannend. Het is fijn als er een ervaren examinator bij is, die het proces bewaakt.
 • Objectiviteit, doordat wij net iets verder van de deelnemers afstaan, beoordelen we alle deelnemers op dezelfde manier.
 • Extra gewicht in de schaal. Door een externe examinator bij een toets te betrekken, maak je als organisatie duidelijk dat je dit belangrijk vindt.
 • Continuïteit. Mensen binnen een bedrijf wisselen van functie. Het is fijn als er een vaste partij is die van de hoed en de rand weet rondom het toetsen. Hierdoor blijft de kwaliteit constant.
 • De toetsstructuur. De praktijktoetsen worden volgens een vast stramien opgezet. Hierbij is uiteraard aandacht voor de inhoud, maar ook voor de deelnemer. We toetsen wat nodig is, zonder strikvragen en altijd met het doel de deelnemer te helpen.

Een vast onderdeel in de toets is een startgesprek. We beginnen niet voordat we kennis hebben gemaakt en voldoende tijd en ruimte hebben genomen om de deelnemer op zijn gemak te stellen. Er is voldoende ruimte voor de uitleg van de toets en voor vragen van de deelnemer. Door precies te vertellen wat we verwachten, weet een deelnemer wat hem te doen staat.

Aan de slag en slagen

Zo ook onze hele zenuwachtige deelnemer . Nadat hij had verteld dat hij echt maar één poging zou doen, vroeg ik hem naar zijn werk. Zijn gezicht klaarde op en hij vertelde met passie hoe hij zorgt dat zijn werk altijd in orde is. Hoe hij net iets harder loopt dan een ander en wat hij belangrijk vindt. Daarna ging hij aan de slag – nog steeds zenuwachtig en met trillende handen. Wat was hij blij toen de toets erop zat.

Wat was ik blij dat ik hem mocht feliciteren met het behalen van de toets! Bij de terugkoppeling kreeg hij niet alleen een compliment over hoe hij de toets had uitgevoerd, maar ook hoe dapper het was dat hij gekomen was. En hoe blij we daarmee zijn. Voor het bedrijf zou het een gemis zijn, als deze deelnemer inderdaad zijn baan had opgezegd.

Dat hij afsloot met: “echt ontspannen was ik niet, maar jullie stelden me wel op mijn gemak” is een compliment dat ik koester. Want het aller, aller belangrijkst dat wij kunnen doen als we een toets afnemen, is zorgen dat de deelnemer goed kan presteren. Iemand laten struikelen bij een toets, dat is niet moeilijk. Iemand de ruimte geven om echt tot zijn recht te komen, dat is een ander verhaal. Een verhaal waar we ook jou graag bij helpen.

Meer weten over examineren? We komen graag een keer vertellen hoe we dit doen en hoe dit voor jouw bedrijf eruit kan zien!

We picken het op!

Voor Zeelandia zijn we druk bezig met het ontwikkelen van een werkplekopleiding voor de afdeling Logistiek. Voor zo’n nieuwe opleiding mag een slogan niet ontbreken. Daarom werd er een prijsvraag uitgeschreven voor de logistiek medewerkers; wie bedenkt dé slogan voor de opleiding?

Wim won deze wedstrijd met de mooie slogan: “Wij picken het op!”. Op de foto krijgt hij zijn prijs én de eerste module overhandigd van de WPO-opleidingscoördinatoren; Emiel en Michiel.

Met de werkplekopleiding Logistiek zorgt Zeelandia ervoor dat de logistiek medewerkers expert worden op hun werkplek binnen het grondstoffenmagazijn en het distributiecentrum. De afdeling Logistiek is een belangrijk onderdeel van ieder productiebedrijf. De logistieke medewerkers zijn degenen die grondstoffen ontvangen, naar de juiste afdelingen brengen en de eindproducten klaarzetten voor transport. Wanneer er een fout wordt gemaakt op deze afdeling, kan dit grote gevolgen hebben. Er kan een verkeerde grondstof in een product terecht komen, waardoor de kwaliteit of voedselveiligheid in het geding komt. Wordt een order voor een klant verkeerd gepickt? Dan is er een teleurgestelde klant.

Logistiek binnen de levensmiddelenindustrie

Binnen de levensmiddelenindustrie verwachten we niet alleen foutloze orders, we verwachten ook dat logistiekmedewerkers gedegen kennis hebben van grondstoffen, producten en hygiëne. Al deze onderwerpen komen aan bod in de unieke werkplekopleidingen voor logistiek medewerkers. Zij leren zo in de praktijk wat er van hen wordt verwacht, hoe zij hun werk het best kunnen doen en waarom dit belangrijk is.

Bij veel bedrijven treden er regelmatig nieuwe logistiek medewerkers in dienst. Het goed inwerken van deze krachten is heel belangrijk. Bij een van onze andere klanten vatte de WPO-coördinator dat als volgt samen: “Voordat we WPO hadden, werkte ik mijn nieuwe collega’s natuurlijk ook zo goed mogelijk in. Nu is het een stuk gemakkelijker. De opleiding zorgt voor een eenduidig inwerkproces en iedereen wordt op dezelfde manier getoetst. Er wordt nu veel minder schade gereden en vrijwel alle order gaan in één keer goed.”

Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan even contact met ons op. .

 

De kracht van “onze” mentoren

Mocht jij de afgelopen periode jouw kinderen les geven? Misschien was dat wel de beste manier om te ervaren hoe belangrijk een leerkracht is. Een leerkracht heeft verschillende superkrachten: hij kan moeilijke dingen gemakkelijk uitleggen. Hij weet heel veel. Hij heeft oog voor iedereen in de klas en weet wat er speelt. Hij zorgt ervoor dat zijn leerlingen willen leren.

Naast het ontwikkelen van opleidingen, geven wij ook trainingen. Een van de belangrijkste trainingen is onze mentorentraining. Werkplekopleiden gebeurt op de werkvloer, daar komt geen externe trainer aan te pas. Wel zijn goed geschoolde mentoren aanwezig. Mentoren met kennis van zaken, die weten wat er speelt op de werkvloer, die hun mensen motiveren.

De afgelopen jaren hebben wij zo’n 150 mentoren opgeleid voor onze klanten. Zij zijn nu belangrijker dan ooit. Heel veel mensen in Nederland werken vanuit huis. Dat is in de levensmiddelenindustrie anders. Daar wordt met man en macht gewerkt om voldoende producten in de supermarkten te krijgen. De bestaande medewerkers zetten zich, zoals altijd, 100% in. Nieuwe medewerkers worden aangetrokken om de bedrijven draaiende te houden. “Onze” mentoren wenden hun superkrachten aan om nieuwe collega’s goed in te werken. Wij zijn super trots op deze kanjers!

Wij werken op dit moment zelf vanuit huis. Dat betekent niet dat we geen contact hebben met onze klanten. We bellen, mailen en zoomen wat af. Iedere keer als we een van onze klanten spreken, vertellen zij enthousiast dat het opleiden gewoon doorgaat. Dat er nog steeds nieuwe mensen worden ingewerkt en toetsen worden afgenomen. Wat fijn om dat te horen, want daar doen we het voor: bedrijven zo helpen dat zij zelf hun personeel kunnen opleiden. Wij willen onszelf misbaar maken bij onze klanten, zodat wij verder kunnen met onze missie: alle medewerkers binnen de levensmiddelenindustrie expert maken op hun werkplek!

Ben je benieuwd naar onze mentorentraining? We vertellen je er graag een keertje over! Dat kan ook prima als jij nog vanuit huis werkt. Een videocall werkt goed, je kinderen die op de achtergrond gezellig meedoen, zijn uiteraard ook van harte welkom.

Dat ene zetje

Nederland is een land van wind en water. Dat hebben we de afgelopen periode ook weer mogen ervaren met de regen en storm die door ons land trok. Al van oudsher weten Nederlanders als geen ander deze twee krachten in te zetten. Op oude schilderijen zijn (water)molens veel geportretteerd. In het hedendaagse beeld spelen molens nog steeds een grote rol. Wanneer ik naar een van mijn klanten rijd, rijd ik langs een groot windmolenpark. Als een stel imposante reuzen staan de molens rechtop in de wind. Hun grote wieken draaien fier rond door de kracht van de wind en wekken op deze manier energie op.

Hoewel we de afgelopen weken best geklaagd hebben over het weer, bracht dit ook een positieve keerzijde: er is veel energie opgewekt. De windmolens deden hun werk en daarbij draaiden alle wieken dezelfde kant op. Geen enkele molen kreeg het idee de andere kant op te draaien – verstandig ook, tegen de wind in gaan, kost energie in plaats van dat het energie oplevert. De wieken die met de wind mee gaan, die draaien moeiteloos en wekken hierbij energie op.

Dat gevoel herken ik bij mezelf ook, wanneer ik de dingen doe die me goed afgaan, dan gaan die bijna vanzelf. Wanneer ik dingen lastig vindt, dan maak ik graag gebruik van iemand die me dat eerste zetje in de goede richting geeft. Degene die als het ware even de wind in mijn wieken wil zijn. Dat zijn waardevolle mensen, degene die de juiste zetjes geven! Bij werkplekopleiden heb je ook iemand nodig die dat zetje geeft. Een zetje dat de juiste energie naar boven weet te krijgen en iedereen enthousiast maakt. Deze persoon heeft de rol van strategisch opleidingscoördinator.

Een strategisch opleidingscoördinator zorgt ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Hij doet dit door drie belangrijke acties:

 • hij informeert de juiste mensen. Bij werkplekopleiden zijn bijna alle disciplines van het bedrijf betrokken. De opleidingscoördinator zorgt ervoor dat iedereen weet wat er van hem verwacht wordt;
 • hij zorgt voor structuur. Daardoor weet iedereen wanneer er iets van hem wordt verwacht;
 • zorgt voor transparantie over de aanpak. Ook degenen die (even) geen rol hebben, kunnen altijd terecht bij de opleidingscoördinator over de gang van zaken. Hierdoor is het voor het hele bedrijf helder wat de status van werkplekopleiden is.

Kortom: een goede strategisch opleidingscoördinator gebruikt zijn eigen energie om de betrokkenen in gang te zetten. Hierdoor komt er bij hen een flinke energie naar boven, zodat zij enthousiast en vol vertrouwen hun rol gaan pakken.

En wanneer de strategisch opleidingscoördinator een extra zetje in de goede richting nodig heeft, dan ondersteunen wij daar graag bij! Wij hebben een speciaal opleidingsprogramma voor de strategisch opleidingscoördinator. Benieuwd naar wat dat inhoudt? Wij komen dat graag toelichten!

Trots op Oktober!

Het afgelopen jaar heeft Zorg in Oktober heel veel aandacht besteed aan het opleiden van de groepsassistenten. Dit zijn de mensen die dagelijks zorgen voor eten en drinken voor de bewoners van deze zorginstelling. Voor deze opleiding werd gekozen voor een blended learning; een combinatie van werkplekopleiden en praktijklessen. De materialen die hiervoor nodig zijn, worden digitaal aangeboden via het platform van aNewSpring.

Dit is zo succesvol geworden, dat deze learning Journey werd genomineerd voor de aNewSpring award. Op 5 maart stonden Kristel Vissers – v/d Geijn en Martine Paulusse op het podium om de zaal te vertellen hoe deze ontdekkingsreis verliep. In de zaal werden zij gesteund door onder andere Milou Roeters, Cor Maas en groepsassistente Nel Vinken, die alle drie een grote rol hebben gespeeld bij het ontwikkelen en uitvoeren van dit traject.

De award ging met een andere partij mee naar huis. Maar wij zijn super trots op wat Oktober heeft neergezet! Binnen één jaar is er een opleiding ontwikkeld en zijn 6 groepsassistenten gestart als deelnemer en verder opgeleid als begeleider. Zij begeleiden nu een groep van 32 collega’s, die inmiddels ook bijna klaar zijn met de opleiding.

Vier factoren om het opleidingssucces een handje te helpen

Binnenkort starten de toetsweken in het voortgezet onderwijs weer. Van leerlingen wordt verwacht dat zij zich alle stof van de voorgaande periode eigen hebben gemaakt. Voor minstens de helft van de leerlingen komt dit in de praktijk neer op één avond heel hard studeren. Met een beetje geluk blijft die kennis net lang genoeg hangen voor een voldoende op het proefwerk. Daarna zakt het net zo snel weg als de kennis erin werd gestampt. Kennis die in korte tijd wordt geleerd, wordt vaak ook weer snel vergeten. Jammer van de tijd en energie die nodig was voor dat korte moment.

Wanneer je als bedrijf energie steekt in het opleiden van mensen, wil je natuurlijk dat de geleerde kennis niet zomaar verdwijnt. Gelukkig kun je zelf het opleidingssucces een handje helpen. Vier factoren die hier een rol bij grote spelen zijn:

 • de training sluit aan bij het niveau en de leerstijl van de deelnemer;
 • er is ruimte voor de training. Dit gaat om zowel een geschikte ruimte voor de opleiding als om de ruimte binnen het werkschema van de deelnemer;
 • de juiste materialen en middelen om te leren zijn aanwezig;
 • er is voldoende tijd om de kennis eigen te maken. Oefenen en herhaling zijn hierbij belangrijk.

Gelukkig zijn dit vier dingen waar je als bedrijf invloed op hebt. De keuze van de opleiding(svorm) die bij jouw bedrijf past is hierbij heel belangrijk. Maar het aspect tijd komt niet voor niks twee keer voor. Om een opleiding succesvol te laten zijn, heb je tijd nodig voor de uitvoering van de opleiding én om het je daarna eigen te maken. Anders is het effect hetzelfde als bij een avondje blokken voor een toets.