Dat ene zetje

Nederland is een land van wind en water. Dat hebben we de afgelopen periode ook weer mogen ervaren met de regen en storm die door ons land trok. Al van oudsher weten Nederlanders als geen ander deze twee krachten in te zetten. Op oude schilderijen zijn (water)molens veel geportretteerd. In het hedendaagse beeld spelen molens nog steeds een grote rol. Wanneer ik naar een van mijn klanten rijd, rijd ik langs een groot windmolenpark. Als een stel imposante reuzen staan de molens rechtop in de wind. Hun grote wieken draaien fier rond door de kracht van de wind en wekken op deze manier energie op.

Hoewel we de afgelopen weken best geklaagd hebben over het weer, bracht dit ook een positieve keerzijde: er is veel energie opgewekt. De windmolens deden hun werk en daarbij draaiden alle wieken dezelfde kant op. Geen enkele molen kreeg het idee de andere kant op te draaien – verstandig ook, tegen de wind in gaan, kost energie in plaats van dat het energie oplevert. De wieken die met de wind mee gaan, die draaien moeiteloos en wekken hierbij energie op.

Dat gevoel herken ik bij mezelf ook, wanneer ik de dingen doe die me goed afgaan, dan gaan die bijna vanzelf. Wanneer ik dingen lastig vindt, dan maak ik graag gebruik van iemand die me dat eerste zetje in de goede richting geeft. Degene die als het ware even de wind in mijn wieken wil zijn. Dat zijn waardevolle mensen, degene die de juiste zetjes geven! Bij werkplekopleiden heb je ook iemand nodig die dat zetje geeft. Een zetje dat de juiste energie naar boven weet te krijgen en iedereen enthousiast maakt. Deze persoon heeft de rol van strategisch opleidingscoördinator.

Een strategisch opleidingscoördinator zorgt ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Hij doet dit door drie belangrijke acties:

 • hij informeert de juiste mensen. Bij werkplekopleiden zijn bijna alle disciplines van het bedrijf betrokken. De opleidingscoördinator zorgt ervoor dat iedereen weet wat er van hem verwacht wordt;
 • hij zorgt voor structuur. Daardoor weet iedereen wanneer er iets van hem wordt verwacht;
 • zorgt voor transparantie over de aanpak. Ook degenen die (even) geen rol hebben, kunnen altijd terecht bij de opleidingscoördinator over de gang van zaken. Hierdoor is het voor het hele bedrijf helder wat de status van werkplekopleiden is.

Kortom: een goede strategisch opleidingscoördinator gebruikt zijn eigen energie om de betrokkenen in gang te zetten. Hierdoor komt er bij hen een flinke energie naar boven, zodat zij enthousiast en vol vertrouwen hun rol gaan pakken.

En wanneer de strategisch opleidingscoördinator een extra zetje in de goede richting nodig heeft, dan ondersteunen wij daar graag bij! Wij hebben een speciaal opleidingsprogramma voor de strategisch opleidingscoördinator. Benieuwd naar wat dat inhoudt? Wij komen dat graag toelichten!

Trots op Oktober!

Het afgelopen jaar heeft Zorg in Oktober heel veel aandacht besteed aan het opleiden van de groepsassistenten. Dit zijn de mensen die dagelijks zorgen voor eten en drinken voor de bewoners van deze zorginstelling. Voor deze opleiding werd gekozen voor een blended learning; een combinatie van werkplekopleiden en praktijklessen. De materialen die hiervoor nodig zijn, worden digitaal aangeboden via het platform van aNewSpring.

Dit is zo succesvol geworden, dat deze learning Journey werd genomineerd voor de aNewSpring award. Op 5 maart stonden Kristel Vissers – v/d Geijn en Martine Paulusse op het podium om de zaal te vertellen hoe deze ontdekkingsreis verliep. In de zaal werden zij gesteund door onder andere Milou Roeters, Cor Maas en groepsassistente Nel Vinken, die alle drie een grote rol hebben gespeeld bij het ontwikkelen en uitvoeren van dit traject.

De award ging met een andere partij mee naar huis. Maar wij zijn super trots op wat Oktober heeft neergezet! Binnen één jaar is er een opleiding ontwikkeld en zijn 6 groepsassistenten gestart als deelnemer en verder opgeleid als begeleider. Zij begeleiden nu een groep van 32 collega’s, die inmiddels ook bijna klaar zijn met de opleiding.

Vier factoren om het opleidingssucces een handje te helpen

Binnenkort starten de toetsweken in het voortgezet onderwijs weer. Van leerlingen wordt verwacht dat zij zich alle stof van de voorgaande periode eigen hebben gemaakt. Voor minstens de helft van de leerlingen komt dit in de praktijk neer op één avond heel hard studeren. Met een beetje geluk blijft die kennis net lang genoeg hangen voor een voldoende op het proefwerk. Daarna zakt het net zo snel weg als de kennis erin werd gestampt. Kennis die in korte tijd wordt geleerd, wordt vaak ook weer snel vergeten. Jammer van de tijd en energie die nodig was voor dat korte moment.

Wanneer je als bedrijf energie steekt in het opleiden van mensen, wil je natuurlijk dat de geleerde kennis niet zomaar verdwijnt. Gelukkig kun je zelf het opleidingssucces een handje helpen. Vier factoren die hier een rol bij grote spelen zijn:

 • de training sluit aan bij het niveau en de leerstijl van de deelnemer;
 • er is ruimte voor de training. Dit gaat om zowel een geschikte ruimte voor de opleiding als om de ruimte binnen het werkschema van de deelnemer;
 • de juiste materialen en middelen om te leren zijn aanwezig;
 • er is voldoende tijd om de kennis eigen te maken. Oefenen en herhaling zijn hierbij belangrijk.

Gelukkig zijn dit vier dingen waar je als bedrijf invloed op hebt. De keuze van de opleiding(svorm) die bij jouw bedrijf past is hierbij heel belangrijk. Maar het aspect tijd komt niet voor niks twee keer voor. Om een opleiding succesvol te laten zijn, heb je tijd nodig voor de uitvoering van de opleiding én om het je daarna eigen te maken. Anders is het effect hetzelfde als bij een avondje blokken voor een toets.

Ja, dat is een waardevolle training!

Dit horen we natuurlijk het liefst na afloop van een training. Wanneer is een training waardevol? Trainingen waarbij je iets leert dat je meteen kunt toepassen tijdens je werk, bij een sportvereniging en/of in je gezinssituatie, worden als het meest waardevol gezien. Zeker wanneer er na de training nog mogelijkheid is om terug te vallen op mensen om praktijkervaringen te delen.

Hoe meer een training jou oplevert, hoe gemotiveerder je bent om de training te blijven volgen. Dat geldt ook voor de mentoren van een werkplekopleiding. Mentoren zijn vaak de senior operators van een werkplek of van een productieafdeling. Zij volgen de mentorentraining om hun deelnemers nog beter te kunnen begeleiden. Een veel gehoorde leervraag hierbij is: “Hoe kan ik mijn mensen motiveren om te leren?”. En uiteraard is dat ook een van de onderwerpen van de mentorentraining.

De mentoren ervaren tijdens de training wat zijzelf nodig hebben om gemotiveerd te zijn. Tegelijkertijd krijgen ze handvatten die ze direct toepassen om in de praktijk hun deelnemers te motiveren. De mentorentraining staat niet op zichzelf, na de training blijven mentoren elkaar op zoeken om met elkaar ervaringen uit te wisselen. Van en met elkaar leren blijft ook na de training belangrijk. Dit is een aantal redenen waarom mentoren onze mentorentraining als heel waardevol beoordelen.

Benieuwd welke onderwerpen we nog meer behandelen tijdens mentorentrainingen? Of wil je sparren hoe een mentorentraining voor jouw organisatie ingezet kan worden? We komen dit graag toelichten onder het genot van een kop koffie!

Het krijgen én houden van goed opgeleid personeel

Lees hier het artikel over hoe Zeelandia omgaat met het krijgen en houden van goed opgeleid personeel:

5615 Paulusse Bedrijfsopleidingen Artikel Zeelandia

 

Snel en efficiënt medewerkers inwerken dankzij de modules van Paulusse Bedrijfsopleidingen

“Ik sta nu pas twee weken op deze werkplek en ik kan nu al zelfstandig de apparatuur bedienen!” Wat een mooie conclusie is dat! De operator die dit enthousiast vertelt, staat niet op de gemakkelijkste werkplek van de fabriek. Er wordt best iets van hem verwacht en die verwachting maakt hij waar.

Dat beaamt ook zijn mentor: “Eigenlijk hoefde ik niet zo veel uit te leggen. Ik heb hem de modules gegevens voor de nieuwe werkplek en hij kon daar al zoveel informatie uithalen! Hij kwam alleen met gerichte vragen naar mij toe. Bijvoorbeeld of ik hem in de praktijk kon laten zien hoe iets werkte en dat samen met hem kon oefenen.”

Het inwerken van nieuwe medewerkers kost vaak (onnodig) veel tijd. Het is fijn om te zien dat dit ook anders kan! Benieuwd wat de kracht van werkplekopleiden voor jouw bedrijf is?

Wij komen graag een kop koffie drinken en dit vertellen!

Zorg in Oktober genomineerd!

Vorig jaar startte Zorg in Oktober met de opleiding “Eten en drinken”, een blended learning om groepsassistenten nog beter te maken in hun werk. De opleiding werd in een elektronische leeromgeving geplaatst, zodat de onderdelen voor alle deelnemers altijd en overal beschikbaar zijn.’

Deze week kregen we het nieuws dat de leeromgeving Eten en drinken is genomineerd voor de aNewSpring award als “Most Inspiring Learning Journey”!

Wij vonden het ontwikkelen van de opleiding een prachtige reis om met jullie samen te beleven. De enthousiaste deelnemers en de mooie resultaten zijn natuurlijk altijd een geweldige prijs voor een opleiding.

Een erkenning van buitenaf in de vorm van een nominatie is de kroon op dit mooie werk. Gefeliciteerd Oktober – deze nominatie is een prachtig compliment waar jullie echt trots op mogen zijn!

Vier succesfactoren om je voornemen waar te maken!

“We zijn inmiddels al een stukje op weg in januari. De eerste voornemens zijn al gesneuveld. Bij jou vast niet! Wil je een steuntje in de rug om ervoor te zorgen dat je jouw voornemen dit jaar bereikt? Dan hebben wij dé vier succesfactoren die hiervoor zorgen!”

Als je in december en januari LinkedIn in de gaten hebt gehouden, dan heb je gezien dat heel veel mensen afgelopen jaar hun voornemens hebben waargemaakt. Hoor jij bij het lijstje personen dat al zijn voornemens heeft omgezet in succes? Gefeliciteerd! Ga dan vooral door met wat je deed. Hoor jij bij groep die het niet (helemaal) lukte zijn voornemens waar te maken? Dan hoor je bij de stille meerderheid. Hoeveel berichten zie jij met de strekking: “Ik zou in 2019 iedere dag om 6 uur opstaan. Mijn dag zou beginnen met een half uur mediteren en daarna zou ik energiek aan de slag gaan. Ik hield dit vol tot 24 januari. Gelukkig hoef ik dit jaar dus geen nieuwe voornemens te maken, ik gebruik die van vorig jaar nog wel een keer!” Het voornemen is inwisselbaar voor ieder voornemen dat je je kunt bedenken op persoonlijk en zakelijk vlak.

Heb je voor dit jaar een nieuw of recycled voornemen? Dan hebben wij voor jou 4 succesingrediënten om ervoor te zorgen dat jij dit voornemen gaat waarmaken in 2020!

 1. Maak van je voornemen een doel. Een voornemen is vrijblijvend. Hoe vaak denk je ’s morgens niet “vanavond ga ik echt op tijd naar bed!” om laat op de avond vol energie dat voornemen compleet vergeten te zijn? Maak daarom van je voornemen een doel.
 2. Maak je doel SMART. Wat SMART is, is zo vaak uitgelegd dat het bijna een cliché is om dit te schijven, maar clichés zijn er niet voor niets! Een doel dat SMART is geformuleerd, wordt vele malen eerder bereikt dan vage doelen. Om in het voorbeeld te blijven: “Ik ga vanavond om 22.00 uur slapen.”
 3. Knip je doel op in kleine stapjes die je in kunt plannen en zet deze in je agenda. Om in het voorbeeld te blijven: “Ik ga vanavond om 21.45 uur naar boven, zodat ik om 22.00 uur in bed lig en de lamp uit is.” (En nee, dit voorbeeld zet je waarschijnlijk niet in je agenda.)

Wanneer je doelen opschrijft, heb je 42% meer kans deze waar te maken (Dr. Gail Matthews, 2007).

 1. Vertel anderen wat je doel is. Anderen willen je graag helpen je doelen waar te maken. Wanneer niemand weet wat je doel is, kun je deze niet bereiken. Wanneer je tegen je partner zegt dat je vanavond echt om 21.45 uur naar boven gaat, is de kans kleiner dat hij je vraagt om mee op stap te gaan. Een uitgesproken doel doet ook iets met jouw mindset, het zorgt ervoor dat je motivatie om dit te bereiken nog groter wordt. Dr. Gail Matthews toonde niet alleen aan dat het opschrijven van je doel de kans op succes vergroot. Het uitspreken hiervan, liefst in combinatie met iemand die je hier wekelijks naar vraagt, vergroot de kans op succes zelfs met 78%!

Wij zijn heel benieuwd wat jouw voornemens voor 2020 zijn! En als je dat fijn vindt, willen we je daar best regelmatig naar vragen. Laat maar een berichtje hieronder achter, of stuur ons een persoonlijk bericht! Wij vergroten graag jouw kans op succes!

Dat doen we ook voor de deelnemers aan onze werkplekopleidingen. Wanneer zij beginnen met een module, is het eerste dat zij zien een lijstje met leerdoelen. Uiteraard zijn deze specifiek, meetbaar, acceptabel en realistisch (SMAR). Het aspect tijdsgebonden (T) spreekt de deelnemer af met zijn mentor. Door deze uitgeschreven leerdoelen weet de deelnemer precies wat er van hem wordt verwacht. De afspraak met zijn mentor zorgt ervoor dat de kans op succes optimaal wordt vergroot.

Maar wat doen jullie nou precies?!

Die vraag krijgen we heel vaak. Omdat we vorig jaar 12,5 jaar bestonden, besloten we dit uit te leggen in een jubileumboekje. Naast de uitleg over hoe wij werkplekopleiden inzetten bij bedrijven, vertellen onze klanten waarom zij voor deze methodiek kiezen.

Dit boekje gebruikten we ook om aan onze klanten ons nieuwe logo te laten zien en we kozen twee kaften. Op de losse cover staat ons oude logo en aan de binnenzijde ons verhaal van de afgelopen 12,5 jaar. Op de vaste cover staat ons nieuwe logo.

Ons boekje is gemaakt door Petra de Krom van Studio Pitz en telt 40 pagina’s. Hier zie je enkele voorbeelden. Ben je benieuwd naar meer en wil je ook een boekje ontvangen? Neem dan even contact met ons op!

Nieuw decennium, nieuwe samenwerking

Afgelopen maand vierde Paulusse bedrijfsopleidingen haar 12,5 jarig bestaan. Een mooie tijd met veel mooie mijlpalen. Zo mochten we voor onze verschillende klanten:

🔹 532 modules ontwikkelen
🔸 106 mentoren opleiden
🔹 79 trainingen verzorgen
🔸 141 examens afnemen

De vraag naar onze opleidingen steeg de afgelopen dusdanig, dat we toe zijn aan de volgende stap. In het nieuwe decennium gaan we daarom uitbreiden. Je ziet het al aan onze gloednieuwe huisstijl. Met trots presenteren we Paulusse bedrijfsopleidingen B.V. waar Tanja Sleddens is toegetreden tot mededirecteur!

De samenwerking tussen Martine Paulusse en Tanja Sleddens werd in december bezegeld met een handtekening bij de notaris. Als Paulusse bedrijfsopleidingen B.V. zijn we helemaal klaar voor de toekomst!

We wensen jou een heel mooi 2020!