De grootste fout die bedrijven maken bij werkplekopleidingen

Regelmatig gaan nieuwe collega’s aan de slag in de productie. Of het nu gaat om nieuwe aanstellingen, vervangingen of uitbreidingen van het team, een goede start is essentieel.

 

Gestructureerd inwerken

Nieuwe collega’s kunnen op hun werkplek hulp gebruiken. Wat houdt hun werk in en hoe doen zij dit op de beste manier? Vroeger was ‘kijk maar even met Piet mee’ het inwerkprogramma. Tegenwoordig hebben bedrijven een inwerkprogramma of zelfs een hele werkplekopleiding klaarliggen. Gelukkig maar, want een goede start kun je maar één keer maken.

 

Houdbaarheid van een opleiding

Waar bedrijven niet altijd bij stilstaan, is dat ook een opleiding een houdbaarheidsdatum heeft. Bij bedrijven is het nooit saai. Iedere week vinden er kleine veranderingen plaats. Als je ergens werkt, vallen je die vaak niet op. Het zijn vaak maar details. Een ander type verpakkingsfolie dat op een specifieke manier moet worden aangelast. Dat lijkt erg op het aanlassen zoals het altijd was, maar er komt nu een extra stap bij. Geen probleem, toch?

 

Of toch een probleem…

Als je ergens al lang werkt, pik je kleine aanpassingen snel op. Na twee keer op de nieuwe manier aanlassen, lijkt het alsof je nooit anders hebt gedaan. Voor een ervaren collega is er dus geen probleem. Maar voor een nieuwe collega is alles nieuw. Zelfs iets eenvoudigs als het aanlassen van folie. Een werkwijze die netjes is vastgelegd, helpt de nieuwe medewerker op weg. Totdat het een verouderde manier is, die net niet meer werkt…

 

Die map in de kast

Een klein detail is geen probleem. Maar meerdere van dit soort details kunnen wel tot problemen leiden, zoals frustratie en verwarring. Bij veel veranderende details wordt een programma voortaan in de kast gelaten. Er is zoveel extra toelichting nodig, dat een ervaren collega liever alles zelf uitlegt aan de nieuwe medewerker. De opleiding waar iedereen ooit zo enthousiast over was, staat nu stof te verzamelen in de (digitale) kast.

 

Pak die stofdoek op!

Staat er bij jou ook zo’n map in de kast? Daar hoef je je niet voor te schamen; je bent in goed gezelschap. Toch is het zonde dat er waardevolle opleidingen aanwezig zijn die door veroudering niet meer worden gebruikt. Gelukkig is er een oplossing: de (digitale) stofdoek. Haal die opleiding uit de kast en ga er met een stofkam doorheen. Pas alle ‘details’ aan, zodat alles weer klopt. Is de huisstijl inmiddels veranderd? Geef het programma dan meteen een nieuw jasje.

 

Een beetje hulp

Het updaten van een opleiding waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, kost veel tijd en energie. Hoe langer een opleiding buiten gebruik is, des te meer werk het kost. Daarom vragen bedrijven ons om te helpen bij het vernieuwen van opleidingen. Wij doen dat met plezier, en het resultaat mag er zijn: nadat we een opleiding onder handen hebben genomen, is die weer spiksplinternieuw en kan die weer een hele poos mee.

 

Voorkom houdbaarheidsproblemen

Een verouderde opleiding kan altijd worden opgeknapt. Toch is het verstandig om het niet zover te laten komen. Door regelmatig onderhoud te plegen aan je opleidingen, voorkom je dat ze verouderen en in de kast belanden. Bij het ontwikkelen van een nieuwe opleiding raden wij altijd aan om een goed onderhoudsplan op te stellen. Zo kan een werkplekopleiding een leven lang meegaan. Dat bespaart opleidingskosten.

Heb je nog geen goed onderhoudsplan? Wij geven je graag advies hierover.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op.
Wij vertellen je graag alles over onze visie!

Martine Paulusse & Tanja Sleddens - Paulusse Bedrijfsopleidingen
Paulusse Bedrijfsopleidingen
Tanja Sleddens & Martine Paulusse
contact@paulussebedrijfsopleidingen.nl
06 - 218 411 69