Dat ene zetje

Nederland is een land van wind en water. Dat hebben we de afgelopen periode ook weer mogen ervaren met de regen en storm die door ons land trok. Al van oudsher weten Nederlanders als geen ander deze twee krachten in te zetten. Op oude schilderijen zijn (water)molens veel geportretteerd. In het hedendaagse beeld spelen molens nog steeds een grote rol. Wanneer ik naar een van mijn klanten rijd, rijd ik langs een groot windmolenpark. Als een stel imposante reuzen staan de molens rechtop in de wind. Hun grote wieken draaien fier rond door de kracht van de wind en wekken op deze manier energie op.

Hoewel we de afgelopen weken best geklaagd hebben over het weer, bracht dit ook een positieve keerzijde: er is veel energie opgewekt. De windmolens deden hun werk en daarbij draaiden alle wieken dezelfde kant op. Geen enkele molen kreeg het idee de andere kant op te draaien – verstandig ook, tegen de wind in gaan, kost energie in plaats van dat het energie oplevert. De wieken die met de wind mee gaan, die draaien moeiteloos en wekken hierbij energie op.

Dat gevoel herken ik bij mezelf ook, wanneer ik de dingen doe die me goed afgaan, dan gaan die bijna vanzelf. Wanneer ik dingen lastig vindt, dan maak ik graag gebruik van iemand die me dat eerste zetje in de goede richting geeft. Degene die als het ware even de wind in mijn wieken wil zijn. Dat zijn waardevolle mensen, degene die de juiste zetjes geven! Bij werkplekopleiden heb je ook iemand nodig die dat zetje geeft. Een zetje dat de juiste energie naar boven weet te krijgen en iedereen enthousiast maakt. Deze persoon heeft de rol van strategisch opleidingscoördinator.

Een strategisch opleidingscoördinator zorgt ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Hij doet dit door drie belangrijke acties:

  • hij informeert de juiste mensen. Bij werkplekopleiden zijn bijna alle disciplines van het bedrijf betrokken. De opleidingscoördinator zorgt ervoor dat iedereen weet wat er van hem verwacht wordt;
  • hij zorgt voor structuur. Daardoor weet iedereen wanneer er iets van hem wordt verwacht;
  • zorgt voor transparantie over de aanpak. Ook degenen die (even) geen rol hebben, kunnen altijd terecht bij de opleidingscoördinator over de gang van zaken. Hierdoor is het voor het hele bedrijf helder wat de status van werkplekopleiden is.

Kortom: een goede strategisch opleidingscoördinator gebruikt zijn eigen energie om de betrokkenen in gang te zetten. Hierdoor komt er bij hen een flinke energie naar boven, zodat zij enthousiast en vol vertrouwen hun rol gaan pakken.

En wanneer de strategisch opleidingscoördinator een extra zetje in de goede richting nodig heeft, dan ondersteunen wij daar graag bij! Wij hebben een speciaal opleidingsprogramma voor de strategisch opleidingscoördinator. Benieuwd naar wat dat inhoudt? Wij komen dat graag toelichten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *